2024

Borkai Zsolt MOB-elnök szerint jó esély van arra, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére.

Ha Magyarország valóban pályázik, tudnia kell, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság logikus döntése volna a magyar főváros kiválasztása. Amennyiben a kormány megfelelő pénzügyi garanciákat ad, s el is hiszik neki, hogy az ígért fejlesztések elkészülnek, Kelet-Európa megkaphatja a sanszot. Merthogy a visszataszító korrupciós ügyekkel terhelt, cinikusan működő nemzetközi szervezet politikájába illeszkedne: esélyteremtő projekttel ünnepelje magát, miközben csöppet sem érdekli, mi történik a záróünnepség után.

Márpedig a vetélkedő megtartása azt jelentené, Magyarország mozdítható erőforrásainak meghatározó részét a fővárosra kellene szánni a következő dekádban. Abban az országban, amelyben a területi és társadalmi egyenlőtlenségek feszítőek, s Budapest e tekintetben is kiemelkedik a sorból. El lehet ütni a kérdést azzal, hogy demagógok vagyunk, akik minden forintból lélegeztetőgépet akarnak venni, ám éppenséggel gondolkodhatunk a holnapon.

Lehet Londont és Pekinget példaként citálni, de azok a világ legerősebb gazdaságainak metropolisai. Budapest viszont Athénhoz hasonló város. Ne feledjük: a görög gazdaság megroppant, a létesítmények rohadnak. Így az, hogy épül az új Puskás, s lesz uszodakomplexum, inkább ellenérv, mert azt jelzi: a pályázat előkészítése ötletalapon zajlik.

Nem pedig a pusztuló városrészek revitalizációjára, a közösségi közlekedés átgondolt reformjára épülő, komplex, sokszor átszámolt stratégia keretében történik. Igaz, így is nyerhetünk. De kár lenne úgy győzni, hogy azzal elveszítjük a jövőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.