Tóth Ákos: Őszöd nyomása

Pintér Sándor szerint komoly nyomás nehezedett az Alkotmányvédelmi Hivatalra azért, hogy az őszödi beszéddel kapcsolatos jelentéseket hozzák már nyilvánosságra, akár most, a kampányban is. 

Nyilvánvalóan pokoli nyomás alá helyezhette a hivatal titkosszolgálati tevékenységben edződött, ekképpen az éles helyzeteket és a rájuk nehezedő nyomást az egyszerű házmestereknél talán kissé kevésbé bíró munkatársait Gyurcsány Ferenc január eleji Facebook-bejegyzése, amelyben – épp Pintér Sándor azon szavaira reagálva, hogy nem lát semmi okot a titkosítás fönntartására – azt követelte, hogy a teljes dokumentációt hiánytalanul hozzák nyilvánosságra.

A nyomás valóban már-már az elviselhetetlenségig fokozódott, de a keménységéről és nyomásállóságáról híres belügyminiszter, Pintér Sándor annyira azonban mégsem volt kíméletes a munkatársaival – naná, teher alatt nő a pálma! –, hogy eleget tegyen a nyomasztó Gyurcsány Ferenc valamennyi követelésének. Így nem teljes egészében hozta nyilvánosságra a jelentést, s ki van takarva azon fideszes fiatalemberek neve, akik az abban foglaltak szerint úgy döntöttek, hogy az őszödi beszéd vágott és szerkesztett tartalmát motoros futárok juttassák el különféle szerkesztőségekbe, amivel aztán sikerült fejezetet nyitniuk az újkori magyar történelemben. Az pedig mára nyilvánvaló, hogy Pintér Sándor már-már vátesz módjára cselekedett. Maga ugyanis nemcsak azzal magyarázta a jelentés nyilvánosságra hozását, hogy így föllélegezhetnek a titkosszolgálat munkatársai, hiszen már nem nehezedik rájuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzéséből áradó elviselhetetlen nyomás, hanem azzal is, hogy ezzel kikerül az Alkotmányvédelmi Hivatal a politikai csatározásokból.

Na most bizonyosan játszi tünemény, hogy a jelentés nyilvánosságra hozása óta másról sem szól a közélet, csak Őszödről és az őszödi szivárogtatókról, a politika legmélyebb és legsötétebb bugyrairól, amit az is jelez, hogy azóta már sokadszorra vagyunk kénytelenek leírni a békemenetes Bencsik András nevét, akit egészen bizonyosan a spontán fölháborodás vezérelt a beszéd nyilvánosságra hozásának estéjén épp a Parlament épülete elé, nyilván addig nem is hallott Őszödről. Ezek szerint az a Kósa Lajos sem valóságos, aki összevissza hablatyol arról, hogy ismerte-e a nyilvánosságra hozatal előtt a szöveget, vagy sem, voltak-e ezzel kapcsolatban már akkor megbeszélések fideszesek körében, vagy sem, nem emlékszik rá, nyilván nem volt elég nagy hatással rá a beszéd.

Pintér kivonta hát munkatársait a politikai csatározásokból, s aki felül annak a látszatnak, hogy igenis, politikai szándékoktól vezérelve időzítette épp a kampányra a jelentések nyilvánosságra hozatalát, az nyomás alá akarja helyezni őt és a hivatalát, amivel nyilvánvalóan Orbán Viktor és a demokrácia alapjait akarja aláásni, amit ő meg nem engedhet, így két hét alatt rendet is vág köztük, s ami ez utóbbit illeti, csak látszat, hogy e kéthetes ígéret nyújt némi reményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.