galéria megtekintése

Csak nyertesként üljenek be!

Az írás a Népszabadság
2014. 02. 28. számában
jelent meg.

Heindl Péter

Sokan egyetértünk abban, hogy a demokratikus politikai rendszer megszűnését visszamenőleg is legitimálná, ha Orbán egy rendben lévőként feltüntetett választáson hatalmon maradna még négy évig.

Éppen ezért javaslom, hogy az ellenzék csak akkor üljön be a parlamentbe, ha valami csoda folytán nyer. Ha nem, akkor a parlamenten kívülről támadja tovább az Orbán-rendszert, amelynek a legitimitását nem ismeri el azzal, hogy díszképviselőket küld a felálló „Állami Dumába”.

A választóknak pedig csak azt lehet javasolni, hogy éppen a helyzet súlyosságára tekintettel csak olyan ellenzéki jelöltet, vagy listát támogassanak szavazatukkal, ahol a jelöltek vállalják: ha nem nyernek, nem ülnek be. Ellenkező esetben ugyanis mi, demokrata meggyőződésű választók is legitimáljuk szavazatunkkal a rendszert. Amit én semmiképp sem szeretnék megtenni.

 

Meg akarom buktatni ezt a rendszert. Ha nem megy most, akkor később, de legitimálni egy percig sem akarom. A demokrácia számomra nem „finnyásság” kérdése, hanem az egyetlen elfogadható opció a közéleti szereplésemet illetően, egyszerű választópolgárként is. A nyolcvanas évek eleje óta így gondolom, 54 évesen már nem fogok ezen az álláspontomon változtatni.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.