Friss Róbert: Közelebb Afrikához

Afrika, persze, az emberiség bölcsője, milliárdosok paradicsoma és a nyugati mérce szerint mérhetetlen nyomor földje. Továbbá: Távol Afrikától… aztán csak néhány „nyugati ország” meg puccsok, törzsi tömeggyilkosságok, a gyarmatosítás felszámolása, a két hajdani világrendszer harci terepe után szabaddá lett politikai káosz, legfeljebb néhány világhírű labdarúgó az európai bajnokságokban és a meglepetés válogatottak négyévente a vb-n, remek futók. Ennyi – szinte semmi.

Pedig: a Föld harmadik legnagyobb kontinense több mint egymilliárd lakossal, amelynek 45 százaléka 15 évnél fiatalabb. A legszegényebb földrész, ahol az emberek fele kevesebb mint napi egy dollárból próbál megélni, ahol mégis a leggyorsabb a népességnövekedés, annak ellenére, hogy igen magas a gyermekhalandóság (ezer újszülöttből 162 nem éri meg az ötödik életévét – Magyarországon 11). Ahol a népesség mindössze 30 százaléka lakik városban, de ahol ez az arány évente három-négy százalékkal nő. Ahol a legnagyobb (66 százalék) a mezőgazdaságból élők aránya, viszont ahol a legkisebb (hat százalék) a megművelt terület – és ahol a 15 évesnél idősebbek hatvan százaléka analfabéta.

Európa – a világ – onnan az arab világgal van többnyire elfoglalva meg a migrációval, amely a legnagyobb fejfájást okozza a Földközi-tenger túlpartján. Eddig húszmilliónyian vándoroltak be legálisan, s további hat és fél milliónyian illegálisan az unióba, már ha a becslések mérvadóak. Vázlatos Afrika ez, amely hajlamos megfeledkezni a szubszaharai térségről, Fekete-Afrikáról. Pedig már e vázlatot is sokkal komolyabban kellene venni, mert az egész földrész mindezek ellenére potenciálisan Ázsia nyomába léphet, és a következő évtizedek legnagyobb meglepetését okozhatja a róla szinte mit sem gondoló világnak. Ha egyszer magához tér. Mert meglehet, a mit sem tudás addig talán fel sem tűnik, amíg Fekete-Afrika nem tud igazán képet alkotni önmagáról, ami az első lépés volna ahhoz, hogy elmélkedni is tudjon arról, milyen helyet foglalhatna el a kibontakozó új politikai-gazdasági világrendben, ha lehetőségeivel élne, élni tudna.

Aztán az Afriport.hu-n azt olvassuk: egy év múlva sugározni kezd az Africanews, az első pánafrikai hírcsatorna, hogy ez az önkép határozott kontúrokkal jelenhessen meg. Az Africanews létrehozásában az Euronews és a Kongói Köztársaság állami televíziója ügyködik együtt (Brazzaville-ben lesz a székhelye is). Angol, francia, arab, illetve a legfontosabb afrikai nyelveken megszólaló hírcsatornának tervezik a nagy hírtévék mintájára, a fővárosokban önálló irodákkal. 2015 nyarától átfogja majd a teljes szubszaharai térséget 24 órás programmal, amely az interneten is fogható lesz. Ami pedig a nagy ívű tervekben még fontos: a hírszerkesztés független elveit az Euronewshoz mérik majd, kiterjedt műsorcserével.

Nem egyszerűen Európa „afrikai ablaka” nyílik, nem arról van szó, hogy az európai szemnek érdekes híreket válogassák össze, hanem egy afrikaiak által az afrikaiaknak készített tévéprogram megteremtéséről. Egy lehetőségről, hogy egy egész földrész közelebb kerülhessen önmagához, majd a világhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.