Miklós Gábor: Gyenge pénzek

Amikor ezt a kommentárt írom, gyengül a forint. Ennek okait, a lehetséges következményeket a pénzpiaci elemzők majd megmondják. A török líra árfolyam is romlik – szinte együtt a forintéval. A török nemzeti bank korábban, amikor a nemzeti valuta elkezdett süllyedni, cselekedett, alaposan megemelte az irányadó bankközi kamatot. Ez még nem segített rajtuk. A pénzpiacok elég mechanikusan működnek, a feltörekvőnek nevezett országokat együtt kezelik. Ha az egyiknél baj van, a másik is szenved, ha a hangulat jó, minden feltörekvő erősödik.

Most nemcsak a török líra, a magyar forint, de a lengyel złoty is süllyed. A cseh korona erősödött egy picit – talán a kormányalakítás hírére? Mert a piacok politikaérzékenyek. A magyar forint romlását megelőzte a török líra értékvesztése, amit az ottani belpolitika fejleményeivel hoznak összefüggésbe az elemzők. Pedig ez aztán dinamikusan fejlődő középhatalom a lehető legjobb mutatókkal. A líra december 17. óta mégis esik. Ekkor indított a török ügyészség eljárást három formailag egymástól független korrupciós ügyben.

A bő egy hónapja tartó nyomozás felkavarta az ottani politikai életet. Az ügyészek (akiket azóta a kormány leváltatott) feltárták, hogy a török gazdasági csoda, a hatalmas beruházások sokasága körül korrupciós háló szövődik. Ebben az ingatlanfejlesztők, építési vállalkozók, helyi és központi főtisztviselők, politikusok sokasága érdekelt. Miniszterek is. Négyüknek távoznia is kellett a posztjáról, kettőnek a fiát előzetesbe helyezték, ahogy így járt az állami tulajdonú Halkbank vezérigazgatója is. A bankvezérnél és a miniszterfiaknál több millió dollárnyi készpénzt találtak cipősdobozokban.

A kormányfő fiára is kiterjedt volna egy nyomozás, ezt leállították. A botrány kitörése óta Erdogan miniszterelnök harcot folytat az igazságszolgáltatás ellen. Leváltat ügyészeket, rendőrtiszteket és átszervezné a független igazságszolgáltatást. Ez ellene fordította a vállalkozók szervezeteit. Az igazságügyi szervezet védelmében megszólalt az EU, és aggódik Washington is. Erdogan immár ellenük is szabadságharcot vív.

Csakhogy ha egy országban nem független az igazságszolgáltatás, ott nem lehet üzletet kötni, mert a vitás ügyek kimenetele kiszámíthatatlan. Minden egyes lépés, amellyel a török kormány az igazságszolgáltatás függetlenségét csökkentette, lökött egyet lefelé a török líra árfolyamán. Ezt megérezte a többi „feltörekvő”, így mi is. De nem csak innen áthallásos a helyzet. Hasonló személyiségek, tendenciák hasonló következményeket váltanak ki. Erdogan karizmatikus vezető, aki képes volt megnyerni sok tőle különböző világnézetű személyiséget az ország felemelése, Európához közelítése érdekében.

Háromszor választották meg kormányfőnek. De valahol valami megpattant. A „török modell” nem lett példa a térségben, s lassult a közeledés Európához. Sőt! A török kormányfő egyre újabb ellenségeket fedez fel az országban és külföldön. Kezd kaotikussá tenni mindent. Ezt megérzi a nemzeti valuta, majd mindazok, akiknek számít az importholmi (üzemanyag, gáz stb.) ára. Akkor is, ha gyűlölik a korábbi balközép kormánypártot, akkor is, ha hívei maradnak a hitre hivatkozó török vezetőnek...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.