Rab László: Orbán Zlatantól Putyinig

Közös miniszterelnökünk az új évet pálinkával kezdte a bulvárban, aztán megpróbálta elkapni Zlatan Ibrahimovic kezét, kormánypárti lapot alapított, a végén pedig Putyin pincsijeként (saját poénját beteljesítve) visszahívta Magyarországra az oroszokat.

Közben beugrott Rogánékhoz rétest enni Szakonyfaluba, igaz, az óvodában medvének nézte a nyulat, de ez már olyan régen történt (néhány napja), hogy az atombiznisz árnyékában nem is emlékezhetünk rá. Mit fog csinálni tavasszal, amikor ideje lesz a mozgásnak, ha januárban tíz nap is elég volt neki ahhoz, hogy a feje tetejére állítsa az országot?

A Figyelő nyomán a média nemrég az örökkévalóság igézetével szellőztette meg, hogy 2017-től (!) államfő, azaz király lesz Orbánból, kormányfőként a vadászós Lázár János léphet örökébe, Martonyi bulvárosan szólva lefalcol, Balog és Pintér az idők végezetéig velünk marad. Itt tartunk most, miközben a szájunk járhat, mert a Magyar Krónika meg a német megszállás emlékműve olyan gumicsont, melyet a fideszes hadikommunikációs gépezet ügyesen odavetett a nyilvánosság elé.

Rágja, marcangolja is az értelmiségi elit szépen, terv szerint. Az ellenzéki összefogás démonizálása a jobbos sajtó számára rutinfeladat. Az M1 tévében napok óta ez a vezető hír. És az is marad.

És jött a kormányzati hadonászást betetőző orosz gigamegállapodás. A részletekről még maga a környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán sem tud semmit, de ez nem zavarta abban, hogy rögzítse, Orbán a népfelség elvének engedelmeskedett atomügyben.

Ami számunkra, akik egyformán értünk Ibra hátrahúzós góljához, Rogánék almás réteséhez és néhány napja az atomenergia harminc-hatvan év múlva történő megtérüléséhez is, azt jelenti, hogy őfelsége aláírt valamit pár hónappal a választás előtt, melynek kimeneteléről ne legyen kétségünk, hiszen – megmondta a Századvég – az ellenzék erőtlenül vergődik, Selmeczi Gabriella szerint pedig „Gyurcsányék” mindent (a pilótakekszet, a mézzel töltött Negrót is beleértve) elvettek volna a néptől.

Mindebből mi következik? Az, hogy a fölség, aki mikrobuszból szerzi vissza a balettintézetet is, természetesen baromi jó üzletet kötött dédunokáink számára Moszkvában. Ennél jobbat már nem is tudott volna kötni.

Igen érdekes volt az aláírást követő Híradó az M1-en, ezután újra nézni fogom, Bödőcs Tibor humoristának pedig megélhetési gondjai lesznek. A köztévések bizonygatják, hogy a szabolcsi alma legjobb felvevőpiaca az orosz (lehetne), és a ma pár milliárdos (!) export akár a duplájára is nő(het). Az Éva vermutot ki ne hagyjátok! – üvöltöttem elhülyülten, és képzeletbeli úttörőnyakkendőmet igazgatva kapcsoltam át az orosz–magyar kapcsolatok felvirágoztatásáról szóló összeállításról.

Valaki azt mondta különben, de nem az M1-en, hogy Kádár csak harminc évre hívta be az oroszokat, a hiperaktív Orbán ezen is túllépett. Aki mondta, viccnek szánta. Mégis napok óta zörög a fejemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.