Emlékezés katolikus misével

A doni áldozatokra emlékeztek hírük szerint egy állami rendezvényen: katolikus misével, majd megkoszorúzták a „doni hősök”, vagyis a hősökké tupírozott áldozatok hatalmas kereszttel ékesített emléktábláját. Végül emléktúrát szerveztek a „doni hősök” emlékére.

A megemlékezést tehát úgy szervezték, hogy azon egy szó se essen a Don-kanyarban odaveszett, rabszolgaként odahurcolt 40 ezer munkaszolgálatosról, az áldozatok 40 százalékáról. (A katonaság vesztesége 40 százalék volt, a munkaszolgálatosoké 80 százalék.) Arról meg persze végképp nem esett szó, hogy a munkaszolgálatosok többsége azért szenvedett fagyhalált, mert a családjuk által utánuk küldött téliruha-csomagot a magyar állam elsikkasztotta, a címzetteknek való kikézbesítés helyett raktárba zárta.

Válas György

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.