Arisztokraták, cselédek

A Népszabadság november 20-i számában Haskó László Rémek címmel nagy igazságokat írt le. Így: „az arisztokrata nem is tekinti embernek a szegényt, a hűbéresét, a tulajdonát. Meg is ütheti, meg is alázhatja. Meg is üti, meg is alázza”.

Ezt a tényt saját tapasztalataim alapján is igazolhatom. Létező dokumentumokkal is. Néhány mondatot idézek példaként az Esterházy hitbizomány ügyviteli, szolgálati nyugdíj és fegyelmi szabályzatából, mely 1935-től 1945-ig volt érvényben:

„11. § Az alkalmazott kötelessége a hivatalos teendőket lelkiismeretesen és a lehető legnagyobb szorgalommal végezni: köteles nemcsak a megszabott hivatalos órákat e teendőknek szentelni, de ha a szolgálat érdeke megkívánja, azon túl is munkálkodni, és ezért külön díjazást nem igényelhet.

A hivatalos órákat az irodai alkalmazottaknál (...) én állapítom meg.

A gazdaságokban szolgálatot teljesítő alkalmazottak részére határozott munkaidőt megállapítani nem lehet, és amennyiben munkakörük megkívánja, kötelesek a nap vagy éjjel bármelyik szakában szolgálatot teljesíteni.

16. § Minden alkalmazottam házassági engedélyt tőlem tartozik kérni. Ha a kérvényező az elutasítás dacára a jegyessel házasságot kötne, ez a magatartása az állásáról való lemondásnak tekintendő. Ugyancsak lemondottnak tekintendő az, aki engedély nélkül köt házasságot.”

Természetes hiba lenne minden arisztokratát vagy leszármazottát elítélni.

De az sem kelt jó érzéseket, amikor Orbán Viktor a felújított Esterházy-kastélyban tartott kormányülésen kijelentette: a „plebejus kormány tisztelettel adózik a magyar arisztokráciának!”. Ő biztosan nem látta a kastélyokon kívül a cselédlakásokat, ahol négy családnak lehetett egy konyhája, ahol felváltva főztek.

Kardos Márton

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.