Hargitai Miklós: Orbán szerencséje

Az adócsalóknak elvben börtönben a helyük, ám a kormány sajnos a gyakorlatban nem tehet semmit az ezermilliárdos áfacsalók és esetleges adóhivatali bűnsegédeik rács mögé juttatásáért: a hatályos törvények szerint az adóhivatal ( NAV) ellenőrzése ugyanis nem a kabinet, hanem az Állami Számvevőszék feladata.

Ezt mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben – igaz, péntekre már odáig puhult az álláspontja, hogy nincs szükség külön vizsgálatra, mert „nincsenek dokumentumok”. A Fidesz következetes és bátor igazságügyi kiállását korábban sosem hátráltatták a hiányzó bizonyítékok – az emlékezetünk véges, de a bizonyítékok nélkül a világba kiáltott állítások listája (a fideszeseket és családtagjaikat érintő állítólagos titkos megfigyelésektől Bajnai Gordon és a Lendvay utcai pártszékház elfoglalóinak vélelmezett kapcsolatáig) szinte végtelen.

A „várjuk ki a végét” típusú visszafogottság egyáltalán nem volt eddig jellemző rájuk, sőt: még a hatalmi ágakat elválasztó határok (szóbeli) átlépésétől sem riadtak vissza. Rogán Antal például épp a napokban magyarázta el rapid módon és nagyon hatékonyan, hogy mit vár el a kormánypárt a bíróságtól Rezesova elszállásolásával kapcsolatban.

De mindegy, fogadjuk el, hogy az adóbotrányhoz akkor is csak csipesszel és áttételesen, az ÁSZ közreműködésével lehet hozzányúlni, ha valakit tényleg érdekel az igazság. Bingó, mondhatná erre a jogban az átlagosnál valamivel jártasabb polgár, nyert, miniszterelnök úr; a kétharmad mellé egyebek között az öné például egy 2011-ben, már jócskán a fülkeforradalom után elfogadott törvény is az Állami Számvevőszékről, amely az Országgyűlést és a kormányt is megemlíti azoknak a (meglehetősen rövid) sorában, akik azonnali hatályú számvevőszéki ellenőrzést kezdeményezhetnek.

Amennyiben Orbán Viktor arra vágyik, hogy az ÁSZ soron kívül ellenőrizze a NAV-ot, nincs más teendője, mint levelet írni a jelentős fideszes múlttal bíró (és kifejezetten az ő bizalmából hivatalba került) ÁSZ-elnöknek, Domokos Lászlónak, hogy legyen szíves a vizsgálatot haladéktalanul lefolytatni.

És még valamit tehet a miniszterelnök: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalról szóló, szintén 2011-es (tehát maximálisan NER-kompatibilis) kormányrendelet egyértelműen nevesíti a KEH-et mint az adóhatóság ellenőrzésére jogosult központi hivatalt. Kimondja továbbá, hogy a KEH-et éppen a kormány, illetve a kormányfő utasíthatja rendkívüli vizsgálat lefolytatására – itt a második telitalálat. A nemzeti együttműködés rendszere jogilag nem áll éppen megingathatatlan lábakon, ám ezen a téren (talán véletlenül) szinte tökéleteset alkotott: teljes és azonnal bevethető fegyvertár áll a kormányfő rendelkezésére, hogy az áfacsalási vádakat tisztázza. Ha Orbán dokumentumokat szeretne, akár azonnal intézkedhet, ami persze azt is jelenti, hogy NAV-ügyben alighanem akkor és annyira fogunk megvilágosodni, amikor és amennyire a miniszterelnök szeretné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.