A szerk: Voksbiznisz

Elég nehéz úgy készülni egy tétmeccsre, hogy a hazai csapat folyamatosan átírhatja a játékszabályokat. A Fidesz egyfolytában ezt csinálja: kétharmados többségével visszaélve szabta át saját kénye-kedve szerint a választási rendszert, elfogadta a számára kedvező eljárási szabályokat. 

Csakhogy ezzel semmi nem zárult le, mert azóta is barkácsol.

A háromszázötven paragrafusból álló választási eljárási törvényt eddig százötven ponton módosították, igaz, többnyire a slendrián előkészítés során becsúszott hibákat korrigálták. De ez csak a kisebbik baj, hiszen szinte az utolsó pillanatban – az országgyűlési választás előtt alig több mint négy hónappal – érdemi változásokat jelentő módosításokkal is előhozakodtak.

A kampányfinanszírozás eszközeivel igyekeznének az ellenzéki jelöltek kedvét elvenni attól, hogy más javára visszalépjenek. Aki ezt teszi, attól visszakövetelnék az egymilliós támogatást. A napokban derült ki, hogy az egyéni jelöltek pártjuk javára lemondhatnak az egymillióról. A Fideszben ez nyilván kötelező lesz, mert jobb egy kézben tudni az összes pénzt.

A kormányoldal most pedig legalizálná a bajai „modellt”, mert kimondaná: a szavazókat szállítani szabad, de maximum csak kisbusszal. Útközben pedig bármi megtörténhet, gazdát cserélhetnek a szavazókörből kihozott üres és a bedobandó kitöltött szavazólapok, illetve a voksbizniszre szánt bankók.

Tavaly Orbán Viktor még azt tartotta fairnek, ha a választás előtt több mint egy évvel mindenki ismeri a választási szabályokat. Most mit gondolhat erről? 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.