Friss Róbert: Medvegate

Nyomorult jegesmedvék, még csak nem is sejtik, hogy a fél világ nagy felbontású videokamerákkal figyeli, amint ezekben a hetekben több ezren összegyűlnek a kanadai Hudson-öböl délnyugati partjain.

Gyanútlanul várják, hogy a tengeri jég annyira meghízzon, hogy vadászni indulhassanak. Addig is lézengéssel, pihenéssel múlatják az időt. Némely fiatal hímek még játékos harcokba is belebonyolódnak. Agyafúrt tudósok azzal magyarázzák totális megfigyelésüket, hogy az emberiség figyelmét szeretnék felhívni a populáció mindennapos gondjaira.

Szorult helyzetükre, amelyet mi, leskelődők okoztunk a felmelegedéssel, s amelynek következtében ők mindennap egy kilót fogynak, mert nincs mit enniük: a globális klímaváltozás nyomában késik a jegesedés, késik a vacsora. Ám a szakbarbárok ezzel az okoskodással nem tudnak mindenkit félrevezetni. Akadnak állatvédők, akik a medvék jogait féltik, azzal a természetesen adódó kérdéssel: miért gondoljuk, hogy csak mert fejlettebb a technikánk, mint az övék, mindjárt beleshetünk a macik hálószobájába is?

Mindannyian jegesmedvék vagyunk. Sejthettük eddig is, s már biztosan tudhatjuk azután, hogy a mindenki után kémkedő Amerika titkai lelepleződtek. Mint ahogyan az Amerika ellen kémkedőkről is lehullt a baráti lepel. Medvék vagyunk mi is, mit tehetünk? Velük együtt vonhatjuk meg a vállunkat. Lehallgatnak? Mi a fenét kezdenek vele?

Nincs titkunk, figyeljék csak bátran, hogyan késik a vacsorapacal. Hallgassanak csak le, ha cserébe nem robbanunk cafatokra egy felettébb békésnek tűnő londoni, New York-i vagy budapesti metróállomáson egy szép, napos késő őszi délután. Tegyék, bárha ezzel együtt el kell viselnünk azt is, hogy Kocsis Máté fideszes főkommunikátor parlamenti egységfrontban a magyar szálat szimatolja. Szedálásként suttogjuk a fülébe: ezek bizony biztosan lehallgatták magát a kormányfőt is…

Nem tehették meg vele, hogy éppen ebből a világbotrányt keltő világbotrányból kihagyva vérig sértsék. Ameddig a politikai elit a nappaliban vagy éppen a cselédszobában csámcsog önmagán, addig mi, medvék gyakoroljuk legszebb mosolyunkat, mert a brit Tesco okos kamerákat szándékszik telepíteni benzinkútjainak pénztáraihoz. Nem akarnak ők rosszat: csak fel akarják mérni a vásárlók korát és nemét, hogy majd „testre szabott” reklámfilmekkel bombázhassák őket.

A saját érdekükben, hogy az igényeiknek jobban meg tudjanak felelni. A bevétel növeléséről nem esik szó, de a cég tervei ellen oktalan adatvédelmi szakemberek máris tiltakoznak: egyenes az út a tömeges megfigyeléshez, hiába magyarázza az áruházlánc szóvivője, hogy nincs szó arcfelismerő rendszerről, csak a vevők nemét és korát rögzítik, senkit nem lehet azonosítani. Addig legalábbis nem, amíg a szkennereket nem fejlesztik tovább.

Mindeközben a medvék pajkosan éheznek. Ám ez az esti szürkületben a műholdakról már csak homályosan látszik-hallatszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.