Tamás Ervin: Oktatófilm

Tényleg oktatófilm lett a bajai. Nem gondoltuk volna, hogy egy vidéki önkormányzati képviselő választása ennyi port, piszkot képes széthordani. Ez a szenny nem tradicionális hulladék, nem szelektálható, belep mindent, s következményei sem lesznek szétválogathatók.

Tényleg oktatófilm lett a bajai. Nem gondoltuk volna, hogy egy vidéki önkormányzati képviselő választása ennyi port, piszkot képes széthordani. Ez a szenny nem tradicionális hulladék, nem szelektálható, belep mindent, s következményei sem lesznek szétválogathatók.

Ami a választás befolyásolására Baján történt, az történhet majd mindenütt, ahol a helyzet megkívánja. Kifogások özöne öntheti el az illetékes bizottságokat, bíróságokat, s ítéleteiktől függetlenül válik minden győzelem vagy vereség viszonylagossá, megkérdőjelezhetővé. Adott esetben sem a túlerő, sem az öntelt handabandázás nem teszi majd legitimmé egy új kormány megalakulását – a közöny adta jogosítvány mindig ingatag.

Valakik Baja ürügyén most próbáltak egyszer s mindenkorra elrettenteni mindenkit a helyben burjánzó trükköktől, amelyek ragályként terjedhettek volna. Ez volna a naiv verzió. Valakik a másik befeketítésén, diszkvalifikálásán munkálkodtak. Ez valószínűleg közelebb esik a valósághoz. Hogy kiknek mi sikerült, az a valakik kilététől függ. Jelenleg csupán egy mocskos forgatókönyv van a kezünkben, számtalan kitépett lappal, s ha lehetséges, keservesebb következményekkel, mint amitől eddig tarthattunk. Kiábrándítóak a megismert tények, és nincs okunk feltételezni, hogy ne lennének még alávalóbbak a máig homályos részletek.

A közélet iránt valamelyest is érdeklődő polgár nem mondhatja azt, hogy elege van, elment az étvágya, ki-ki vele akarja megetetni a maga lyukakkal teli verzióját –miközben egyre zavarosabb a lötty, amit igazság címén elénk löknek. Mindenesetre az érintett szerkesztőség szokatlan gyorsasággal kiadta a forrást, a hatalom sem volt rest, s immár a gyűlöletbeszédhez hasonló súlyú büntetéssel sújtaná a hibás tényfeltárást, rúgna egyet így az egyébként is nehézségekkel szembesülő oknyomozó sajtón.

Szóval, a bajai történet minden eleme szennyezett. Már megismert epizódjait nem fedi, még kevésbé törli a legaktuálisabb kérdésre hiányzó válasz: kinek volt érdeke a hamis videó elkészítése? Október 23-a óta feketén-fehéren kiderült, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezető garnitúrája, bár büszkélkedhet egyfajta belső rendteremtéssel, vészhelyzetben még katapultálni is képtelen. Elnöke mereven, a hangulatra nem ráérezve reagált arra, ami a Műegyetem előtt történt. A videoügyben pedig az MSZP számára még csak váratlan sem lehetett a szituáció, a történetből tudtak-tudnak egy jókora szeletet, s azt is sejthették, hogy ez előbb-utóbb tálalva lesz – mégis a legostobább hazugságba menekültek, s az ügyetlen megfutamodás máig tart, holott van, mikor a csend a leghangosabb. Látszik, hogy a vezérlőpultnál a kármentést csupán személyi viszonylatban próbálják kezelni (minimalizálni), ami tisztázás helyett tovább piszkít, a közvélemény pedig (tán ezért) az egész MSZP-re számol, s ezt a nagy nehezen megteremtett belső kohézió bánja.

Ha kiderül, hogy kik, hogyan, miért és mennyiért kreálták a felvételt, beljebb leszünk. Tisztábbá azonban már ettől sem válik semmi. Szegény Teket Melinda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.