Kőműves Anita: Amerika mosolya

Amikor a The Washington Post újságírói megmutatták az Edward Snowdentől kapott legújabb titkosszolgálati dokumentumokat a Google két munkatársának, azok hangosan káromkodni kezdtek.

Az ábra azt mutatja, a digitális lehallgatásra szakosodott NSA hogyan fér hozzá az internetes óriáscég szerverein tárolt adatokhoz anélkül, hogy az tudna róla, és hogyan játssza ki a titkosítást. Csak találgathatunk, de bizonyára a két Google-munkatárs nem azért használt csúnya szavakat, mert meglepődött. Sejthették, hogy ez a helyzet, hiszen a cégnél már nyár óta dolgoznak a szerverek között áramló adatforgalom titkosításán, azaz épp ennek a problémának a megoldásán.

Inkább az ábra szemtelensége lephette meg őket: az internetes világban oly jól ismert kis mosolyjel, :-), amelyet a vidám NSA-informatikus arra a pontra rajzolt, ahol lehetővé válik az adatlopás. Azzal a mosolygós arccal nevetett a titkosszolgálat a Google képébe: mi győztünk!

Feltehetően Washington európai szövetségesei sem lepődtek meg azon, hogy Amerika kémkedik utánuk. Az uniós vezetőket és a közvéleményt is inkább az háborította fel, mint a Google-t: a megfigyelés mértéke és pimaszsága. Hogy bár egyre több lehallgatási ügyre derül fény, Amerika továbbra is az arcukba vigyorog, és azt mondja, ez így van jól. Pimaszul ott mosolygott a világ közvéleményére a jelecske, amikor az NSA az első leleplezések után hónapokig csak azt hajtogatta: amerikai állampolgárokat nem hallgatnak le, csak külföldieket.

Kajánul vigyorgott már akkor, amikor öt éve Angela Merkel jelenlétében nyitották meg a felújított nagykövetséget Berlinben, miközben az ő mobilját is az ott működő titkos szobákból hallgatták le. Az arcunkba nevetett, amikor kiderült, hogy semmivel sem vádolt európai állampolgárok millióinak adatait lopja el az NSA mindennap. Olyan sokat, hogy már maga sem tud vele mit kezdeni, ezért külön csoport foglalkozik azzal, hogy lehetne előre megszűrni az adathalmazt.

És akkor is ott mosolygott, amikor Keith Alexander NSA-főnök az amerikai kongresszus előtt a minap azt mondta: Amerika csak azt csinálja, amit mindenki más. Alexandernek részben igaza van. Minden más ország is kémkedik és titkosszolgálati eszközökkel gyűjt információt, hogy védje polgárait és gazdasági vagy politikai előnyt szerezzen. Tevékenységüket pedig csak az ország technikai eszköztára és globális szerepfelfogása korlátozza.

Az amerikai hírszerzés technológiában utolérhetetlen. Ám nem csak abban: a hanyagul odavetett mosolyjelben benne van az a felfogás is, amely Washington külpolitikáját áthatja. Amely miatt úgy hiszik, nekik mindent szabad: vádemelés nélkül, korlátlan ideig fogságban tartani embereket, vagy ha épp az elnök így tartja helyesnek, hamis bizonyítékok alapján háborút kezdeni. Sokáig úgy hihettük, George W. Bush távozásával ez megváltozott, ám Edward Snowden dokumentumaiból kiderült, az ellenvetést nem tűrő hozzáállás szemernyit sem módosult. És ez botránkoztatja meg a világot igazán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.