Tóth Levente: Hűvös halomba

Kemény fába vágta a fejszéjét Németh Szilárd. A rezsicsökkentési biztos ugyanis hatósági árat szabna a tűzifára és a szénre. Utóbbira sem éppen könnyű, de az előbbire ráadásul még nehéz is. Ha nem egy fideszes politikus akarná, azt mondanám, szinte lehetetlen. Illetve természetesen lehet akár jegyre is adni a tűzifát, csak éppen nincs értelme. Ha meg lenne, akkor is borzasztóan bonyolult. Hatósági árat leginkább az szeretne a tűzifának, aki még életében nem vett. Mert aki már valaha is vásárolt belőle akár csak egy kocsival, az tudja, hogy a tűzifa alkalmatlan a hatósági árra. Vagy ha mégis ezt akarnak rá, akkor olyan bonyolult táblázatot kell hozzá csinálni, amit csak megoldóképlettel tudnak majd értelmezni a kereskedők meg a vevők.

Az áram, a gáz, a víz vagy a csatorna, de még a kéményseprés és a PB-gázpalack is jól „árasítható”. A 220 volt az 220 volt, és gázpalackból sincs olyan sok fajta. Ugyanez nem mondható el a tűzifáról. Eleve több fafajtát árulnak tüzelőnek. Csak hogy az alapvetőket felsoroljuk: akác, tölgy, bükk, gyertyán. Ezeket kínálják mázsára és köbméterre. Utóbbiból van normál és erdei, ömlesztett és kalodás.

Lehet rönkben, kugliban és hasítva, és az árat az is befolyásolhatja, hogy milyen méretűek. Ha pedig ez kevés lenne, akkor még ott van az eladó-vevő párharc legszebb része: ugyanis nagyon nem mindegy fűtés szempontjából, hogy tegnap még rigó fütyült azon a fán, vagy egy éve szárad felhasogatva. Ha az összes paraméter alapján akarunk hatósági árat szabni, akkor készülhetünk egy Mengyelejev-táblázat méretű sillabuszra, amit ráadásul a konkrét fára sosem lehet egész pontosan alkalmazni.

Ha pedig esetleg véletlen éppen lehetne, akkor még mindig kijelenthetjük, hogy tök mindegy, mert a fa nem olyan, mint az áram, nem jön be a vezetéken a házba. Azt bizony ki kell szállítani, és be is kell hordani. És ha a tűzifára lesz hatósági ár, akkor majd a házhoz szállítás díját határozza meg úgy a tüzépes, hogy ugyanúgy járjon, mint eddig. Valójában a hatósági ár vagy az árcsökkentés hasonlóan nehezen kivitelezhető kényszerét a többi energiahordozó rezsicsökkentése szüli.

Hiszen a legszegényebbek közül sokan fűtenek szénnel vagy fával, nekik viszont eddig semennyivel sem csökkent a fűtési költségük, tehát éppen a legrászorultabbaknak nem lett olcsóbb a tüzelő. Ha viszont nekik olcsóbb lesz, akkor a kandallósoknak is. De ez a nagy gazságosságban már eddig sem zavart senkit a rezsicsökkentésben. Miért pont most kezdene?

Gyakorló tűzifavásárlóként sok szerencsét kívánok a hatósági árhoz, illetve az árcsökkentéshez. Erre tényleg csak azt tudom mondani: ahogyan azt Móricka elképzeli. Arról nem is beszélve, hogy az orbáni családmodellben a tűzifabeszerzés alighanem igazi férfivirtus, amit a hatósági ár lényegében kiherél. Alkudozás, ravaszkodás, finesz nélkül mit sem ér az egész. Olyan, mintha a lagzira az asszonyok vennék a pálinkát.

Ez nem fog menni
Ez nem fog menni FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.