Túl ne csorduljon!

Ózd önkormányzatának elege lett a pazarló cigányokból, akik a közkutakról cipelik a vizet, s nem átallanak abban olykor meg is fürödni. Na jó, persze, tudjuk, a cigány különleges emberfajta, s a származásából alapvetően két közismert tény következik. Az egyik, hogy cigány, tehát lop. Lopja még a közkutas vizet is. A másik az, hogy cigány, vagyis nem kell neki fürödni, miért is kellene, a fürdés kiváltsága maradjon csak a magyaroké, például a város fideszes polgármesteréé, Fürjes Pálé, aki nyilván illatosan, Axe-hatásúvá dezodorált hónaljjal mondja, hogy a pocsékolást és a fürdést is meg kell akadályozni.

Ózd városa nem tűri a pazarlást, mert sokallja az évi 11-12 millió forintot, amit a közkutaknál elhasznált vízért fizet, ezért lezáratott kutakat, illetve csökkentette a víznyomást a 123 városi kútból 89-nél, történetesen épp azoknál, amelyek a cigánytelepek közelében vannak. Ezt épp az év legmelegebb napjaiban sikerült kiviteleznie, akkor, amikor még a Fürjes Pálhoz hasonló derék honfiúk is a szokottnál erősebben izzadnak, olykor hőgutát kapnak.

Sebaj, Fürjes Pál felelős polgármester takarékos ember, aki korábban magától értetődőnek tartotta, hogy neki és alpolgármester párttársának félévente egyhavi illetményüknek megfelelő jutalom jár, ami a járulékokkal együtt körülbelül évi hárommillió forint. Nos, Fürjes szerint, ahogy ezt ki is nyilatkoztatta, „ez az összeg csekély tétel a város milliárdos költségvetéséhez viszonyítva”. Vagyis az ő és alpolgármestere jutalompénze, hárommillió forintjuk, úgy aránylik a cigányok által a közkutaknál elfolyatott évi 11-12 millió forinthoz, mint a mintaszerű szerénység az úrhatnám pazarláshoz, csakhogy míg az előbbit bőven elviseli a városi költségvetés, az utóbbit már nem bírja.

Fürjes Pál nyilván éjjel-nappal azon jártatja az eszét, hogy miként tudná kiverekedni a telepieknek, hogy legyen vezetékes vizük. A 16 ózdi telep közül ugyanis néhányban egyáltalán nincs. Biztosan fáradhatatlanul szervez, pénzt kutat, pályáztat, hogy az áldatlan állapotot megszüntesse, ám kísérletei valamiért rendre kudarcba fulladnak. Ózd a világ végén van, a kutya nem figyel a gondjaikra, a város pedig már nem bírja fizetni a közkutak fogyasztását, csak a polgármesteri jutalmat.

Hát lezárnak, és fogyasztást csökkentenek, mert attól jobb lesz az ózdi költségvetésnek. Aztán egy nappal később, az MSZP-s Nyakó István közbelépésére, visszaállítják a szolgáltatást, de csak a kánikula idejére. A cigányok meg addig legalább szokhatták, mi vár rájuk: van olyan család, amelynek egy órába telik eljutni a működő kútig. Hát valamelyikük elmegy, sorba áll, eltölt kis időt a tízliteres vödör megtöltésével, majd újabb egy óra alatt hazacipeli. Vizet forralnak, leves lesz belőle. Az alsógatyákat beáztatják. A csecsemő fenekét megmossák. Aztán valamelyikük visszafordul a vödörrel. Sorba áll. Vizet tölt, megpróbálja telirakni, de vigyáz, túl ne csorduljon. Az pazarlás. Ami túlcsordul, kárba vész. Vele fröccsen szét maradék emberségünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.