Tavares-jelentés: visszavágó a magyar parlamentben

Orbán napirend előtt megismételte: a Strasbourgban elfogadott jelentés súlyosan sérti Magyarországot és a magyar embereket.

 

Hiszti

Nem vártunk sokat a kormányfő tegnapi parlamenti felszólalásától, de azt sem gondoltuk volna, hogy egy választott, bár önmagát téveszmésen az országgal és a nemzettel azonosító közhivatalnok ott folytatja, ahol két nappal korábban Strasbourgban csúfosan abbahagyta. Hisztizik.

Nem kell bedőlni ennek az éretlen, de roppant céltudatos duzzogásnak, hogy igazságtalan a demokratikus alapjogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentés; elfogadása súlyosan sérti Magyarország szuverenitását, figyelmen kívül hagyja az Európai Parlament hatásköreit, a tagállamok és az unió közötti jogi egyensúlyokat, s az alapító szerződésekkel szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat.

Ez mind a hiszti része. Mint ahogyan hazugság, hogy az amúgy sikeres népámítás, a rezsicsökkentés miatti bosszú volna az egész. Az unió egyszerűen ráébredt, hogy a Fidesz-többség parlamenti diktatúrája, egy tagország rendszerszintű átépítése tagadja az európai közösséget összetartó demokratikus normákat, s illene már valamit tennie. A hiszti oka persze Orbán tekintélyes presztízsvesztesége, hiszen a jelentésnek nincs kötelező jogi érvénye, az EP semmilyen szankciót nem léptetett életbe, dumákkal pedig nem lehet szuverenitást korlátozni.

Orbán megállításához persze ennél sokkal több kellene, de ez a több a választásokig aligha fog megtörténni. Brüsszelben egyszerűen csak levegőnek fogják nézni (amit nyilván jól tűr majd). A parlament most még jól kiröhögteti magát az EU-t elítélő határozattal, aztán majd elcsendesedik. Az uniós pénzek e „gyarmat” kormányzóinak ugyanis mindennél fontosabbak. Amíg pedig nincs máshonnan pénz, ez a kormány, bármennyire sunnyog is, nem talál kiutat Európából.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.