Ferenczi Krisztina: Az aratás éve Felcsúton

Jelentkezzen, aki húsz éve nem eszik, és még bírja – aposztrofálta a trafikkárosultak javára újólag kiírt új pályázati feltételeket dohányboltos barátom. Ezt kínálták. A bevétel nyolcvanöt százalékának kellett volna cigiből jönnie, ami az alacsony árrés miatt képtelenségnek tűnt. Miként a húszéves üzemeltetés is.

Lesz azonban már a győzteseknek júliustól magas árrés a nemzeti dohányboltokban, így a felcsúti Mészáros-érdekeltségek is arathatnak.

Felcsút lassan szitokszóvá változik, ahogy „minden tisztán napvilágra jő” az Orbán-uradalomról.

Új felső tízezret épít Orbán. Lesz itt hejehuja és dínomdánom.

Lássuk, mi mindent vihetett haza a kormány jóvoltából röpke másfél év alatt Mészáros János, Orbán nagy testvérének, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek a testvére.

Öt trafikkoncessziót 20 évre, amelynek mindegyike kincs. Ha minden úgy megy, mint eddig, vagyis ahogyan a kés a vajban, Felcsútról a szegedi, a kecskeméti, a budakalászi, a budaörsi és a lágymányosi Auchanban, azaz a francia üzletlánc megaáruházaiban árusíthat dohányt, italt, nyalókát, csokoládét, újságot és amit még a kormánya akar. A rabló multik forgalmát kihasználva.

Ezenfelül 220 hektár állami szántót, legelőt bérelhet húsz éven át nagyjából aktív férfikora végéig Mészáros János – szigorú titoktartási kötelezettség mellett Fejér megyében, Válon, Száron. A testvére, az Orbán-féle Puskás Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc cége által elnyert nagybirtok lábánál. Beszállíthat a felcsúti önkormányzatnak is közbeszerzés nélkül a helyi boltjából, mert nemcsak gumiabroncsokat árul, de ő látja el a falut borítékkal is – miközben az önkormányzati képviselő-testület tagja.

Nem összeférhetetlen itt semmi. Az sem, hogy a másik maximális, vagyis öt trafikkoncessziót elnyert 25 éves ifjú a felcsúti alpolgármester fia. Édesanyjával éppen az Auchan áruházak címén jegyeztették be újdonsült családi bétéjük öt új fióktelepét. Csömörön, Törökbálinton, Fóton, Dunakeszin, s a szomszédos Miskolcon. Az alpolgármester, aki szintén Mészáros, de csak névrokon, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány műszaki igazgatója. Az új felcsúti vasút ellen ágálókat elhajtotta – nehezményezték, hogy a fociakadémiától az einstandolt arborétumhoz vezető sín a kertjük végében halad majd. A lakópark építkezéséhez még hozzájárult az önkormányzati testület, s ugyanők most a házak végébe viszik a százméteres vonatot. A házakat azok a Jére fivérek építették, akik ugyan csak 5-5 trafikot hozhattak el – ők is felcsútiak, és most épp a milliárdos költségvetésű Tápió menti csatornafektetésen dolgoznak, mint Mészáros Lőrinc konzorciumi győztes alvállalkozói. De nyert a Lévai Anikó földjeit művelő Flier János veje is trafikot Felcsúton a megszerzett 88 hektáros állami földbérlet mellé. Ő még Bicskén is kereskedhet dohánnyal.

Áll a férfi a mozgássérült húga trafikja előtt a táblával: Adják vissza a mozgássérült húgomnak a trafikját! Ez a szomorú kép kering a médiában. A húg két botra támaszkodik.

Nemzeti Dohánybolt Szolnokon. Hétfőn nyitnak
Szolnok, 2013. június 19. Nyitásra váró nemzeti dohánybolt a szolnoki Mészáros Lőrinc utcában 2013. június 19-én. A tulajdonos Somos Anikó vállalkozó 20 évre nyerte el a koncessziós jogot és vállalta 3 fő - köztük egy megváltozott munkaképességű és egy regisztrált munkanélküli - foglalkoztatását. Eddig 4525 dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri igazgatóságaihoz, és 3021 engedélyt adtak ki. MTI Fotó: Mészáros János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.