Miklós Gábor: V4 mínusz 4

Hazánk épp akkor veszi át a visegrádi csoport elnökségét, amikor országunk épp növekedési pályára áll, a kormány befejezte az új, a következő évtizedekre versenyképességet teremtő gazdasági szerkezet kialakítását, létrejött a munkaalapú gazdaság, és Magyarország épp kilép a recesszióból – mondta Orbán Viktor Varsóban, ahol találkozott kollégáival és a japán kormányfővel.

Rettenetesen érdekelne, mit mondott miniszterelnökünk Petr Necasnak, aki egy a hazaiakhoz mérhetően csekély, de látványos mutyiügy miatt akkor már csak alig volt miniszterelnök. Attól tartok, hogy sok hasznosat nem tudtak egymással közölni, ahogy a lengyel és a szlovák kormányfőtől sem hangozhatott el különösebben konstruktív javaslat a V4 csoport jövőjéről.

Amit olvasni lehet a tudósításokból, az némi általánosság, (hamis) győzelmi himnusz, miként Orbáné is volt. Ez az államközi csoportosulás jelképként kezdte, s megmaradt annak. Csak épp a világ megváltozott. Manapság senkit sem érdekel, hogy valaha Visegrád várában azért találkozott a cseh, a lengyel és a magyar király, hogy Bécs városának árumegállító joga ellen fellépjen. A három király azonban új útvonalakat is kijelölt, s egyéb területeken is megállapodott. A királyok akkor nem a nyugati integrációban, hanem a helyi gazdasági együttműködésben gondolkoztak.

Azt gondolom, hogy a V4 együttműködés, az összes hivatalos nyilatkozatot cáfolva azért maradt meg a mai minimálszinten, mert az államok érdektelenek iránta. Külső pénzektől várják a gazdaságuk fellendülését, de nem egymástól, és nem igényelnek közös kulturális projekteket sem, továbbá alig halad a közös biztonságpolitika. A V4 államai a maguk nemzeti köreiben és zsákutcáiban köröznek, s képtelenek kilépni e haszontalan szimbolikus térből.

Annak idején Orbán első útja Varsóba vezetett, de Magyarország és Lengyelország az utóbbi három évben csak távolodott egymástól. Mind a négy állam Németországhoz kötődik gazdaságilag. A lengyelek nagyok, ők kevésbé függenek. Az üzleti szférában vannak kezdeményezések, hiszen a vállalkozók keresik és megtalálják a piacot hangzatos jelszavak nélkül is. A különbségek azonban erősebbek, mint a kohézió.

A felnövekvő nemzedékek nem értik egymást, nem ismerik a szomszéd nyelvét, hagyományait, nem az együttélés, hanem a harc szellemében nevelkednek. Ritkább a közös filmprodukció, tévésorozat, könyvkiadás, mint az államszocializmus alatt volt. Ehelyett angol nyelven tartanak konferenciákat az együttműködésről és a tömörülés hasznáról. Az államok egyelőre megmaradtak a XIX. századi etnikai nemzeteszme világában. Erre példa szegény Skultéty huszár árva hamvainak ügye, ami magyar–szlovák sovén szóháborút keltett, ahelyett, hogy közösen ünnepelnék az egykori vitézt, aki ugyanúgy a miénk, mint az övék. Ha épp erre van szükségünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.