Rendőr kell Lenin mellé Ukrajnában

Nem akarnak Szevasztopolban megint Dávid-csillaggal és nyúlmaszkkal dekorált szobrot.

Ocsmány falfirkával rongálták meg a Szűz Mária-szobrot

A Boldogságos Szűz Mária-szobron kívül egy helyi iskola falát is megrongálták, az ismeretlen elkövetők ellen eljárás indult.

Megrongálódott a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport egyik eleme

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoporthoz tartozó egyik bronz zászló rúdja enyhén megrongálódott – írja keddi számában a Krónika.

Szobrot állítottak Bujtor István emlékére a balatonfüredi Vitorlás-téren

Bujtor István élete, kultúrában, sportban betöltött szerepe sok értéket hordoz, amelyek bennünket is gazdagítanak - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár vasárnap a Bujtor István emlékére állított szobor avatásán Balatonfüreden.

Esztergom nem adja a Parlament elé szánt szobrot

Tétényi Éva független polgármester 1500 lakossági aláírásra hivatkozva megvétózta az esztergomi képviselő-testület fideszes többségének csütörtöki döntését, mellyel a Parlament elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció Esztergomban található részét átadták volna az államnak, a város pedig megkapta volna a Kossuth-szobrot.

 

Fejetlenül

Ez a kurzus már szinte betegesen vonzódik a jelképekhez. Sokszor abban is éli ki magát. Most egy olyat tett közszemlére, amelynek látványa torz tükre az avatási kényszernek. Pénteken ugyanis jó ideig mindenki szeme láttára fej nélkül árválkodott Mindszenty József előző nap leleplezett szobra Budapest XII. kerületében a róla elnevezett téren.

Csütörtökön az avatáson a házelnök, a miniszterelnök-helyettes és a polgármester méltatta a hercegprímás történelmi jelentőségét, erkölcsi példaadását. Csak éppen arról nem emlékeztek meg, hogy a szobor jól láthatóan nem készült el teljesen, a fejét csak az ünnepség kedvéért rögzítették ideiglenesen a törzséhez, aztán levették, és tegnap késő délután még javában dolgoztak rajta.

Az egyik megemlékező idézte Mindszenty sírfeliratát: az élet megalázta, a halál felmagasztalta. Most sikerült megalázni halála után is. Úgy állt ott fejetlenül a téren, mintha Iksz Ipszilon szobra lenne. Ezt még a gyűlölt kommunistáktól sem kapta volna Mindszenty, nemhogy egy vallottan keresztény kurzustól.

Egy ilyen avatás rosszabb a festéköntésnél: az csak a vak gyűlölet jele, ez az érzéketlenségé. Annak a jele, hogy egy szobor csak addig fontos, amíg fel lehet avatni, de addig akár imbolygó fejjel is.

Nincs méltányolható ok, ami igazolna egy ilyen idő előtti avatást, mégis sokat látunk belőle. El nem készült utak, Patyomkin-épületek előtt pózolnak a politikusok, hogy aztán elvonulva vissza se nézzenek. A házelnök azt mondta: Mindszenty sorsa iránytű a magyar jövő építéséhez. Méltatlan viccelődés lenne most azt írni, hogy ezúttal fején találta a szöget. Annyi azonban bizonyos: a szoborállítás már most a fejetlen jövőépítés emlékműve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.