Batka Zoltán: Csúsztatás

Újabb leckét kapott az Orbán-kormány arról, hogy jogszabályokkal, határozatokkal, vagy ahogy Orbán Viktor egyik érdemes elődje fogalmazott, „trükkök százaival” nem lehet felülírni a valóságot. Legfeljebb ideig-óráig elkendőzni.

Így tesz most Varga Mihály gazdasági miniszter is, aki pénteken bejelentette, hogy újabb két hónappal eltolják a kisboltosok számára kötelező átállást, a pénztárgépek hálózatosítását. Immáron harmadjára csúszik a nagy vállalkozás. És nem is utoljára. A kudarc kódolva van az Orbán-kormány arroganciájában és az apparátus mindentudásában. A kabinet nem hajlandó odafigyelni arra, amit a piac, az adott terület szakértői mondanak. Az itteni pénztárgépfejlesztők és -forgalmazók például hiába mondták el minden alkalommal, hogy cirka kétszázezer pénztárgép lecserélése a legjobb esetben is legalább egy évbe telik. Varga Mihály azóta a jegybank élére repített elődje, Matolcsy György tavaly ősszel csak azért is a legközelebbi januárra tette az átállás első hivatalos időpontját, mintha juszt is meg akarta volna mutatni, hogy ő nem törődik holmi realitásokkal.

Később ugyan a januári átállásból április, majd május lett, a kabinet azonban szemlátomást azóta sem tudott megszabadulni attól a képzettől, hogy Orbán Viktor szavára gyorsabban pörögnek a kínai gyártósorok, és serényebben iparkodnak a szállítóhajók a tengeren. Így nemrég a miniszterelnök személyesen nyomatékosította, hogy minden rendben lesz a pénztárgépek hálózatosításával, és punktum.

Ugyanakkor ugyanő egyébként azt is kijelentette, hogy sikertörténet lesz az e-útdíjból és a trafiktenderből is. Ennyi erővel a Dunát is vissza lehetne parancsolni a medrébe már holnap este. Persze Orbán és Varga Mihály nagyon is jól tudja, mi célt szolgál a nagyotmondás. A pénztárgépek hálózatosításából származó több tízmilliárdos adóbevétel következetes beírogatása szükséges (volt) ahhoz, hogy az Orbán-kabinet kiszabaduljon a túlzottdeficit-eljárásból.

Most viszont hátravan az, hogy a ígéretekben és a kommunikációban erős, ám a végrehajtásban annál gyengébb teljesítményt felmutató kormány az eddigi bénázását sikernek tudja eladni. Hogy az állami mobilszolgáltató elképesztő csődje, az e-útdíj kanyarjai után, a gyenge, kontraszelektált apparátus ellenére is valamit végig tudott vinni.

Ehhez viszont Varga Mihálynak még lódítania kell egy kicsit. Arról, hogy szeptemberben tényleg összejön az átállás. És láss csodát, három hónap alatt majd befolyik a gazdaság parancsszóra történő kifehéredéséből az amúgy tizenkét hónapra betervezett összeg. Valamint a túlzottdeficit-eljárásból szabadulva nem kezdődik ész nélküli osztogatás, nem lesz választási költségvetés, mégis eljön a Kánaán. Egyébként ezt is Varga Mihály ígérte a napokban úgy, hogy közben a szeme se rebbent.

Mint várható volt, egyelőre mégis maradnak
Mint várható volt, egyelőre mégis maradnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.