Tamás Ervin: Blöki a gangon

Bálint szerint Katalin, Imre és Ferenc volt. Bálint egy terézvárosi lakás egyik szobájában a tulajdonos Tito nevű kutyájára vigyázott, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszéd hangfelvételét, amelyet Katalin, Imre és Feri személyesen hozott volna el az azóta Bolíviában lelőtt, kalandos életű Eduardo Rózsa-Floresnek, aki korábban már utalt rá, hogy tudja, ki volt a kiszivárogtató. (Azóta kiderül, hogy a lakást 2004-ben eladták, s Tito kutya is akkoriban hunyt el.)

De ettől még Bálint azt mondta, hogy ő az MSZP eddigi legnagyobb árulásának egyetlen élő tanúja, márpedig ő tudja, milyen az, ha elárulnak valakit, mert 2004-ben őt is elárulta a párt. Bálint az emlékezetes vasi tagtoborzási botrány egyik szereplője volt, akit akkori vallomása szerint belső ellenfelei nemcsak elárultak, hanem meg is erőszakoltak. Feljelentést nem tett, zavaros történetei az enyészeté lettek, a sajátos tagtoborzás néhány hírbe hozott alakja viszont később a fővárosban próbált szerencsét – nem is sikertelenül. Bálint pedig DK-s.

A Heti Válasz a szocialisták krémjének összes Katalinját, Imréjét, Ferencét végigkérdezve eljutott Sziliig, Szekeresig és Bajáig, akik mellett viszont kiállt az MSZP, ők maguk cáfolnak, a leginkább érintett, Gyurcsány Ferenc szerint pedig ilyesmivel megdönthetetlen bizonyítékok nélkül nem lehet előállni, majd hirtelen arra céloz, hogy a szálak Debrecen polgármesteréig vezetnek, de hogy miként, azt nem köti az orrunkra.

Többé-kevésbé helyes a feltételezés, hogy a Heti Válasz nem véletlenül most közölte a szenzációs interjút Bálinttal. Érzékelhető a kettős politikai érdek: zavart kelteni az ellenfél egyébként sem idilli hangulatú táborában, és a közfigyelem elől hátrébb lehet most tolni a kormánykoalíció trafikosait. Ettől még a Heti Válasz jól tette, amit tett ebben a provokációkban, gyanúsításokban amúgy sem szűkölködő világban, ráadásul szegény Bálint is úgy érzi, valamelyest kárpótolták. Viszont akár hiszünk neki, akár a cáfolatoknak adunk igazat, nem vagyunk beljebb. Ledarálhatja az MSZP elnöke elődjének a kiszivárogtatással foglalkozó levelét (egyébként helyesen), fölkaphatjuk a fejünket a DK-elnök sokat sejtető szavaira, amelyek szerint már a célegyenesnél tart az ügy megfejtését illetően – a parázsból így aligha lesz tisztító tűz.

Az MSZP, tovább megyek, az ország mai állapotára azonban mégis hatással van és még sokáig lesz is ez a történet. A közélet romlottabbá és kíméletlenebbé vált tőle. A politikai elit csak a kitermelhető hasznot bányászta ki belőle, a salakkal nem törődött, az máig gyűlik – és tévedés, hogy csak a meddőhányók környékén. Őszöd a totális felelőtlenség emlékműve, amelyet egy érett társadalomnak önmentő reflexszel kellett volna eltakarítania az útból. Lemondásokkal, kizárásokkal, a konfliktus külső és párton belüli kezelésével, amely persze az ellenzék vérszomjának csillapítása nélkül aligha történhetett volna – és nem is történt meg. Ma már illúzió bármiféle normális megoldáson gondolkozni, akkor is, ha tudjuk: nem csak Gyurcsány feje hullott a porba az átadott hanganyag miatt. Őszöd máig égő seb, hiába próbálják néhányan azzal nyugtatni magukat, hogy már elég vastag rajta a hámréteg.

Kati, Imre, Feri cáfol. De – ahogy kollégám szokta volt mondani – a Blöki kint van a gangon. Egyelőre kint is marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.