Bednárik Imre: Fájdalmas győzelem

A Médiatanács arcátlanságának nincs határa. Közel másfél éves ellenállás, jogi huzakodás, jogerős bírósági ítéletek elszabotálása után kénytelen-kelletlen a Klubrádiót nyilvánította ugyan győztesnek a Budapest 95,3-as frekvenciára kiírt pályázaton, de ahelyett, hogy egy időben a Médiatanács összes tagja benyújtotta volna lemondását, volt merszük a döntésről szóló közleményük első mondataként leírni: „Érdemes volt a jogállami utat végigjárni”.

Milyen jogállami utat? A bíróság először tavaly március 14-én hozott jogerős ítéletet, amely szerint a Médiatanács törvénytelenül hirdette ki győztesnek az alakilag hibás pályázatot benyújtó Autórádió Kft.-t az ominózus frekvenciapályázaton. A bíróság már akkor kimondta, hogy a Médiatanácsnak a pályáztatást nem kell megismételnie, hanem új döntést kell hoznia a nyertesről. Nem ezt tették. A csak fideszes jelöltekből álló csonka testület, amelynek egyik legfontosabb küldetése az Orbán-kormány munkájával kapcsolatos kritikai gondolkodást fenntartó orgánumok megfélemlítése és elhallgattatása, válaszként kitalálta a „klubszabályt”. Újra átnézték az összes pályázatot, és kizárták a Klubrádiót is azzal, hogy nem voltak aláírva és beszámozva a pályázati dokumentációjuk szöveges oldalainak üres hátoldalai. Két újabb jogerős bírósági határozat mondta ki a nyilvánvalót, hogy ezúttal is törvénytelenül jártak el.

Ahelyett azonban, hogy a Médiatanács tagjai szégyenükben most már tényleg elkullogtak volna még a média közeléből is, egy ügyészségi állásfoglalás alapján megpróbálták a teljes pályázatot visszavonni. De a bíróság erről is kimondta, hogy ilyet sem tehetnek, ez is törvénytelen. Egy megoldás van, a megmaradt érvényes pályázók közül ki kell hirdetni a győztes. És történetesen egyetlen pályázó maradt, a Klubrádió. Tartottam tőle, hogy a Médiatanácsnak még ez sem lesz elég. Hogy kitalálják, a Klubrádió nem is létezik, azt sem tudják, hogy van egy 95,3-as frekvencia, meg pályázat, és arról nekik kellene dönteni. Ez is simán belefért volna abba, amit az ügyben addig tettek. A Klubrádió másfél évig kéthavonta hosszabbítgatott engedéllyel működött. A szerkesztőség folyamatosan attól félt, hogy a nagy méltóságú hatóság a következő alkalommal is kegyet gyakorol-e az ideiglenes engedély megadásával, vagy valamilyen torz indokkal elutasítja azt.

Hogy lehet így egy szerkesztőséget fenntartani, építeni és motiválni? Sehogy. Ennek ellenére a Klubrádió szerkesztősége végzi a dolgát, nem is akármilyen színvonalon. A rádiók közül már-már az egyetlen, amely folyamatosan biztosítja az érdemi és kiegyensúlyozott hírszolgáltatást, ahol fennmaradt a mindenkori kormány intézkedéseivel kapcsolatos racionális, kritikai gondolkodásmód. A Médiatanács nemcsak a Klubrádió szerkesztőségét és több százezres hallgatóságát tartotta bizonytalanságban, hanem elriasztotta a hirdetőit is. A nagyobb cégek hosszabb távra tervezik a hirdetéseiket, nem tudnak mit kezdeni egy csak két hónapra érvényes médiummal, amelyik ráadásul a hatalom célkeresztjében várja a sorsát. A Médiatanács óriási erkölcsi és anyagi károkat okozott a Klubrádiónak. Több százmillió, akár milliárd forintban is kifejezhető veszteségeket. Itt lenne az ideje a kárpótlásnak. Első lépésként a rádió karakterének megfelelő közösségi, tehát ingyenes frekvencia biztosításának. Aztán a Médiatanács lemondásának. Új médiatörvény megalkotásának. A sajtószabadság helyreállításának.

Ítélet után örülnek klubrádiósok
Ítélet után örülnek klubrádiósok FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.