Borul a búgócsiga

Feláll a kormánypárti agrárbizottsági elnök a parlamentben és megkérdezi: módosítja-e a kormány azt a decemberben elfogadott törvényi rendelkezést, amely szerint minden egy hektár alatti tulajdonról hatezer forint illeték ellenében használati bejelentést kell tenni.

A helyzet elég ostoba, hiszen a vidékfejlesztési tárca másfél héttel korábban már közleményben tudatta, hogy rendkívüli sürgősséggel kéri a honatyáktól a saját maga által jegyzett rendelkezés visszavonását. Mindeközben a Magyar Nemzet azt írja, hogy a nagyban gazdálkodó szervezetek tönkremehetnek a szintén az agrártárcánál készült üzemszabályozási passzusok miatt.

Ezt Fazekas Sándor miniszter minden elérhető médiumnak szétküldött videoüzenetében cáfolja ugyan, de a lapunkhoz eljutott, a miniszteri kabinet pecsétjét viselő tervezet szerint igenis az van ottan írva, amit a kormánypárti újság állít. Hogy a nagyüzemek gazdálkodási birtokméretét öt éven belül szűkíteni kívánják, és úgy általában is az agrártámogatások drasztikus átcsoportosítását tervezik a kárukra.

A birtokregiszter ügyében is készülnek a passzusok, amelyek értelmében egyrészt minden földterületről tudni lehet majd, hogy kinek a birtoka, ám beleszúrnak egy apró kis módosítást is: akinek a földtulajdona bármilyen okból gazdát cserél, jogosult hatvan napon belül az előző tulajdonos által kötött bérleti szerződést felmondani.

Kétmillió tulajdonos, legalább kétszázötvenezer aktív földhasználó, meg úgy háromszázötvenezer jóhiszemű kiskerttulajdonos életéről van szó. Az eredmények ismeretében azt kell feltételeznünk, olyanok döntenek róluk, akiknek a valós folyamatokról fogalmuk sincs. Erősen várjuk hát a hírt, amely a decemberben elfogadott, majd most visszavonásra váró földtörvény-módosítás szerzőinek lemondásáról/kirúgásáról szól.

Azokra is gondolunk, akik az üzemszabályozás ügyében olyasmit tudtak papírra vetni, ami ha megvalósulna, Mari néni félhektáros kertjét aranykoronánként ezerszeres forintbüntetéssel kellene sújtani, ha annak művelési módjáról esetleg nem adna számot. Márpedig a törvény ezt követeli tőle, ezt valaki leírta, a kormánypárti gépezet nyomott egy laza igent, amit most sürgősséggel visszavon. Az érték, amelyre ezeket a jogalkotási baklövéseket elkövetik, a nemzet vagyonának legalább negyede. Itt meg játszanak vele, mint gyerek a búgócsigával, ami ha elborul, hát újra felállítjuk.

Ha Orbán Viktornak lenne horizontja a kétharmados szavazási biztonság felett, akkor nem volt államtitkárát küldené a búsba egy zárt frakcióülésen (Ángyán Józsefet), hanem az egész bagázst, amely ezt a folyamatot ránézve is károsan buherálja. Az ország létezését és működését is alapvetően befolyásoló birtokpolitikát ma olyan amatőrök irányítják, akik pártutasítás szerint írnak be ilyen meg olyan passzusokat a törvényekbe, amelyekről rendre kiderül, hogy vagy más jogszabályokkal ütköznek, vagy a józan észnek nem felelnek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.