Dajcstomizmus

Csöppet röstelljük, hogy újra a @dajcstomi azonosítóval twitterező Deutsch Tamás magánszámainak egyikével foglalkozunk, mivel a külpolitikai rovat sem elemzi a legénybúcsú ürügyén Dublinban dorbézoló haveri társaságok látogatásának következményeit. Ám attól nem tekinthetünk el, hogy az érintett a Fidesz EP-képviselője.

A magát amúgy sohasem politikai filozófusként meghatározó MTK-elnök ezúttal a következő szöveget küldte a világhálóra: „Azt hiszem, hogy a breivik gyerek után nehány számmal kisebb arccal kéne demokráciailag az észt osztania a norvég kollégának”. Ez volt a válasza Mong Attila újságírónak, aki a Norvég Helsinki Bizottság jelentését tette közzé a platformon. (A grémium úgy véli, veszélyben a demokrácia Magyarországon.)

Az még érthető, hogy Deutsch nem ért egyet a szervezet jelentésével, s a demokrácia kiterjesztéseként értelmezi az Alkotmánybíróság kiherélését éppúgy, mint a „rugalmas gránitból” készült, egypárti alaptörvény fertályóránkénti módosítását. Az azonban értelmezhetetlen és felfoghatatlan, mi köze mindennek Breivikhez. Mi köze ennek ahhoz, hogy egy fékevesztett tömeggyilkos fiatalokat lő halomra? Egyáltalán, mi köze ennek a szörnyű tragédiának a politikai rendszerhez? Vagy a Norvég Helsinki Bizottság jelentésének Berivikhez? És mi ez a primitív reakció, amit az ovisok vitavetélkedőjén is kifütyülne a közönség?

Annyira ostoba Deutsch riposztja, hogy minden egyéb kiegészítés nélkül is bizonyítja: a magyar politikai elit súlyos felelőssége, hogy megtagadta a pártok fő feladatainak egyikét, a minőségi rekrutációt. A tehetséges, potens politikusok helyett szervilis, s teljesítmény nélküli kollégákat nevelt, akiknek egyetlen feladata a központ direktíváinak elfogadása, cserébe a posztért, a hatalomért, a pénzért. Deutsch pedig maradhat örökös helyén.

Sőt, immár a dajcstomizmus kiteljesedése látható, minek köszönhetően élőben nézhetjük Zsiga Marcell kalandjait a gátlástalansággal. Karrierje egyetlen megjegyezhető mondata arról szólt, hogy meg lehet élni havi 47 ezer forintból, majd a kábé napi 47 ezret kereső fideszes képviselő vásárolt egy 40 millió forintra becsült házat, amelyre vagyonnyilatkozata alapján nincs fedezete, mindezt bátran rákente a bírósági fogalmazóként nyilván milliókat kaszáló feleségére, s közölte azt is: az MSZP a hibás. Aki ismeri napjaink Magyarországát, az ennyi információból pontosan tudja, hogy az utcai jellembajnokságon végezhet ugyan a vert mezőnyben, de a közéleti játszótéren szép pályafutás vár rá.

Tehát ha valaki tartalommal akarja megtölteni a politikai korszakváltás című ígéretet, akkor azzal kell kezdenie, hogy olyan szervezeti kultúrát honosít meg, amely nem előrejuttatja, hanem kiszűri a dajcstomizmus jeles képviselőit. Ha erre nincs igény, akkor Berki Krisztián volt FTC-vezérnek, úgynevezett celebnek, partiarcnak – bejelentett terveinek megfelelően – mihamarabb be kell lépnie az MSZP-be.

Felkészül: Alekosz és az ismeretlen adócsaló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.