Uj Péter: TEÁOR, társszer, szemigszám

Egyrészt nem árt emlékeztetnünk önmagunkat legalább negyedévente arra a megingathatatlan szilárdságú, kvázi betonszikla állagú tényfaktumra, miszerint a sikersztorit tündérmesére halmozó magyar gazdaság talpköve a tiszta erkölcs mellett a következetes és állandó bürokráciacsökkentés, ami ugyan rendkívüli adminisztrációs terheket ró a vállalkozásokra és az államra is, de a növekedésért meg kell szenvedni, pláne ha valami annak motorjául szolgál. Másrészt nem is kell emlékeztetnünk magunkat, megteszi azt a magyar állam minduntalan. A velem egy háztartásban élő jogász papírhalmai között mászkálok két hete, reggeltől estig csöng a telefon, hogy jaj, gyorsan a cégmódosítás, mindjárt lejár a határidő, jön a bünti, tizenszázezer.

Szemtanúként számolhatok be arról, hogy a bürokráciacsökkentés mozdonya miként (megállíthattatlanul!) rohan a boldogabb, százas szög egyszerűségű jövő felé. Most éppen az öszszes magyar vállalkozás társasági szerződésébe kell beíratni – ügyvéddel, pecséttel, aláírókkal (szülhely, szemszám, pirburg, párkáp, ahogy a Költő mondja), január végéig – az tagok születési idejét és helyét a már egyébként is benne lévő másfél tucat egyéb személyi azonosító adat, szülhely, szemszám, pirburg, párkáp mellé. Ha ettől nem fog fehéredni a gazdaság, semmitől. A bürokrácia ütemes csökkenéséről nem beszélve. Az államigazgatás turbódadaista logikája ezúttal is teljesen világos, és ha például az adórendszer változásait tekintjük, következetes: az egyszerűsítés leghatékonyabb módja a bonyolítás.

Persze ennyivel nem ússzuk meg, még számos szórakoztató részlet tarkítja a legújabb bürokráciacsökkentési műalkotást, például székhelyengedélyt kell csatolnia mindenkinek, annak a kétfős családi bétének is, amely a saját házában székel, adatok, tanúk, aláírás (szemszámpirburgpárkáp), aztán a korábban elengedett TEÁOR-számoknak is szerepelniük kell az új cégek bejegyzési kérelmében.

A TEÁOR szó puszta említésétől könny szökik a szemembe, a bürokráciacsökkentés egyik leghatékonyabb, ugyanakkor legköltőibb eszközétől van szó; már hangzásában ott a dada, a tébolyult üvöltés, a modern ember elkeseredett, értelmetlen reakciója az őt körülvevő világ elkeserítő értelmetlenségére. A TEÁOR ravasz kínzóeszközhangszerén játszanak az államigazgatás legnagyobb virtuózai. Zseniális dolog, komolyan mondom, mindig van ok valami kis módosításra, hogy akkor a M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás éppen 4939, 1862 vagy 3567829928/632b, semmiféle indoklás vagy más lacafaca sem kell, lehet küldeni a polgárt ügyvédhez, cégbírósághoz, lehet társasági szerződést módosítgatni, aláírók, adatok, szülhely, szemszám, priburg.

Ez a TEÁOR állítólag valami statisztikai okból lenne fontos, de a vállalkozások, érzékelve a törvényalkotó valódi szándékát, inkább költői eszközként használják, fantasztikus szabadverseket rögtönözve a társasági szerződések közepébe, hogy aszongya:

0119 ‘08 Egyéb, nem évelő növény termesztése, 0164 ‘08 Vetési célú magfeldolgozás, 0322 ‘08 Édesvízihal-gazdálkodás, 1039 ‘08 Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás, 1512 ‘08 Táskafélék, szíjazat gyártása, 1910 ‘08 Kokszgyártás, 2017 ‘08 Szintetikuskaucsuk-alapanyaggyártása, 2221 ‘08 Műanyag lap, lemez, fólia, cső, profil gyártása, 3030 ‘08 Légi, űrjármű gyártása, 3291 ‘08 Seprű-, kefegyártás, 4391 ‘08 Tetőfedés, tetőszerkezet-építés, 4719 ‘08 Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, 4950 ‘08 Csővezetékes szállítás, 5310 ‘08 Postai tevékenység (egyetemes kötelezettséggel), 6312 ‘08 Világhálóportál-szolgáltatás, 6419 ‘08 Egyéb monetáris közvetítés.

Ebből a termelési lírából biztosan a világ legviccesebb statisztikái készülnek. Láttam én már 10 000 forintos bété társasági szerződésében, a Nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása (3821) és a Veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása (3822) mellett Jegybanki tevékenységet (6411).

Végül az erős idegzetű és műértő olvasók kedvéért idéznék egy bekezdést a fentihez szorosan kapcsolódó bürokráciacsökkentő versciklusból, „T/7035. számú törvényjavaslat egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről” provokatív címmel került a parlament elé, és fogadtatott el májusban. Kérem, olvassák el figyelmesen:

„131/C. § Ha a cég képviseletére jogosult adatainak bejegyzésére a Módtv2. hatálybalépése napját megelőzően benyújtott cégbejegyzési (változásbejegyzési) kérelem alapján került sor, a kizárólag a cégjegyzés módját igazoló okirat utólagos benyújtása iránti változásbejegyzési eljárásban – a 31/A. § (2) bekezdésétől eltérően – ügyvéd által ellenjegyzett aláírásminta is csatolható, ha azt a korábbi bejegyzési vagy változásbejegyzési eljárásban a 9. § (3) bekezdésének alkalmazásával már csatolták. Ebben az esetben a korábbi eljárásban már csatolt okiratot kell ismételten benyújtani.”

Eddig jogászokat, könyvelőket, kutató közgazdászt és szövegelemzéssel foglalkozó programozó matematikust kértem, hogy próbálja megfejteni, mit jelent. Senkinek sem sikerült. Valamilyen posztmodern nyelvfilozófiai csőbehúzás (TEÁOR: 9003) lehet. Nem állíthatunk minden törvénymódósítás mellé egy Wittgensteint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.