Levél Gyöngyösi Márton részére

Gyöngyösi Márton, te fél napra lefoglaltad a sajtó figyelmét. Megismerte a nevedet a hazád, és sajnos a világ is, mert listát javasoltál készíteni a parlamenti zsidókról. Téged izgatnak a zsidók! Másnap megint befurakodtál a sajtóba, mert helyesbítetted a javaslatod és egyszeriben az izraeli-magyar állampolgárokról akartál listát készíttetni. Téged Izrael is izgat!

Én, mint izraeli magyar zsidó, aki történetesen gyöngyösi, nem hagyhatom szó nélkül gyalázatos javaslatodat.

Gyöngyösi Márton, én ott voltam, amikor hozzád hasonló emberek, a nyilaskeresztes párt tagjai név szerint listázták a zsidókat! Akkor gettósítással folytatódott a történet. Kidobtak az iskolából, jöttek a rendeletek, a törvények, 1944. május 13-án, szombaton, sárga csillagot varrt minden ruhánkra anyám, és betereltek bennünket a gyöngyösi gettóba. Az olyanok mint te, az utca két szélén állva tapsoltak a menetünknek. Azért emlékszem jól a dátumra, mert aznap lett volna a bar micvóm. De 13 évesen, a férfivá avatás helyett, felnőtté értem. Pedig azelőtt virágzó zsidó élet volt Gyöngyösön. Voltak zsidó sportegyesületek, felebaráti szeretet egylet, nőegylet, héder. Azelőtt sokan kósert ettünk, megtartottuk az ünnepeket, pénteken elvittük a sóletet a pékségbe, Gyöngyösön volt a legszebb a szombat. Akkor Seidner Ottónak hívtak.

Tudod te, mi a különbség a zsidó és a nem zsidó között? Hát mi sem tudtuk! Mert Gyöngyösön nem volt fontos, ki zsidó és ki nem zsidó. A Rétsági Gyuszi például nem volt zsidó. A padtársam volt az elemiben. Focista lett belőle. Én is kölyökkoromtól kezdve sportoltam. Dzsúdóztam és fociztam a GYAK-ban, a Gyöngyösi Atlétikai Klubban. Aztán nem járhattam többé focizni a GYAK-ba, mert egyszerre fontos lett, hogy ki zsidó és ki nem! Ezért alakult meg a zsidó GYK SE (a Gyöngyösi Kereskedelmi Sportegyesület) is. A gimnáziumban a numerus clausus miatt nem kerültem be az évente engedélyezett három zsidó közé, akik szerencsésen felvételt nyertek. Negyedikként egy évet rá kellett húznom az elemiben.

Május 13-án jöttek a kakastollas csendőrök és elhurcoltak bennünket, zsidókat a gettóba. Onnan a hatvani cukorgyárba internáltak, ahol a kakastollasok nyolcvanketted magammal egy vagonba tereltek. Június 11. és 15. között az ötnapos út során, az állomásokon nem nyitották ki a vagon ajtaját, pedig négyen is meghaltak, de a tetemek végig velünk utaztak. Másik 35 ugyanilyen vagon kíséretében tettük meg az utat Auschwitzig. A gyöngyösi öregek és asszonyok egyenesen mentek a gázba. Nekem sikerült elszöknöm a halálmenetből, és egyedül maradtam a családból, aki túlélte a poklot. Keserves volt a gyalogút haza Gyöngyösre, ahol a házunkat elfoglaló új lakók a saját ízlésük szerint berendezték az otthonunkat. A mi bútorainkkal. De nem csak a mi otthonunkat, hanem az összes zsidó ingatlanát kifosztották.

Ma már nincs zsidó Gyöngyösön, a zsinagóga bútorüzlet lett. Mi túlélő gyöngyösi zsidók szám szerint tízen érkeztünk Izraelbe, mára egyedül maradtam. A Yad Vashemben, a holokausztkutatási központban, minden hónapban elmondom a túlélésem történetét az intézménybe látogató fiatal katonáknak. Én a múltamat adom, hogy nekik legyen jövőjük. Elmegyek velük Auschwitzba is, mert szembenézünk a múlttal, hogy éljük a jelent és tegyünk a jövőért. Így működik a világ.

Te is tudnál tenni a jövőért Gyöngyösi Márton! Menj el Gyöngyösre Gyöngyösi Márton, és nézd meg a nagytemplom falán a márványtáblát, amelyre kb. 400 második világháborús áldozat nevét vésték fel és alá lakonikusan csak azt írták: és 1835 zsidó áldozat.

Gyöngyösi Márton, ha tényleg listát akarsz készíteni a zsidókról, akkor kutasd fel annak az 1835 zsidónak a nevét, akikről nem emlékezik meg név szerint a márványtábla Gyöngyösön!

Ha ezt megteszed, nem a jövő lesz sötétebb, hanem a múlt lesz világosabb!

Jichák Shadmon Izrael

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.