Gátra fel! – üzent Orbán, tehát aggódhatunk

Orbán Viktornak szokásává vált, hogy december elején figyelmezteti népét a forintra leselkedő veszélyekre. Tavaly a spekulánsok összehangolt támadásától kellett rettegnünk, ehhez képest a kormány magára vállalta a forintárfolyam összeomlasztásának feladatát. A mindent elsöprő törvénykezési hullám, az alaptörvény érdemi vitát és változtatásokat nélkülöző elfogadása, a jegybanki függetlenséget semmibe vevő MNB-törvény áterőszakolása megtette hatását. 

A kétszázforintost direkt úgy tervezték, hogy a magyarok is szokják az euró formáját. Ez a figyelmesség jelen árfolyamnál inkább bosszantó
200 Forint and 2 Euro coins are seen in this photo illustration taken in Budapest

A forint megindult a lejtőn, hogy vízkeresztkor végül 324 forint fölötti rekordárat kérjenek a kereskedők egyetlen euróért. Hatásfokozó gyanánt jöttek sorozatban a leminősítések, a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriába süllyesztve a magyar adósságot. A fő érv a strukturális átalakítások elakadása és a gazdaság fejlődésének fenntarthatatlansága volt. Az IMF-küldöttség karácsonyi dolgavégezetlen távozása a hab volt azon a bizonyos tortán.

Mint tapasztalhattuk, ezután a kormány „győztes szabadságharcában”, diadalittasan lépett vissza a kifogásolt intézkedésektől, s ezzel a forintra nehezedő nyomást is enyhítette. Az euró az év javát a 280–290-es sávban töltötte, mozgását, kitöréseit a nemzetközi hangulat, az euró övezeti adósságválság aktuális fejleményei határozták meg. A befektetői hangulat pedig alapvetően pozitív volt az amerikai Federal Reserve és Európai Központi Bank kötvényvásárlási, likviditásbővítő programjainak nyári–őszi meghirdetése óta. Az irdatlan mennyiségű friss pénz oda áramlott, ahol a legjobb megtérülés kínálkozott.

A hét százalékról csak lassan lecsorgó alapkamat, a magas hozamok keresetté tették a forintot és a magyar állampapírokat is. Különösen úgy, hogy Európa erős gazdaságaiban már negatív hozammal bocsátottak ki eurókötvényeket. A forinton sokat lehetett keresni, de tudvalevő, ha beüt a krach, innen lécelnek le először a spekulánsok. Az őszt jellemző 285 forintos átlagárfolyam már a múlté, az amerikai demokraták és a republikánusok között ma is folyó kötélhúzás az év végével kifutó adókedvezmények sorsáról, a durván 600 milliárd dolláros megszorítások bevezetéséről és a félelem az ezzel járó recessziós hatásoktól idegességet váltott ki piacokon. A forintgyengülésben a szokásos év végi profitkivételek és a külföldi bankok hazautalásai is közrejátszottak.

Itt tartunk most. A forint erősödését saját sikereként, gyengülését a külső tényezőkkel magyarázó kormány számára következő nagy lépés a teljes körű jegybanki hatalomátvétel lesz. Orbán a márciusi vezetőségváltással új, stratégiai szövetségest választ magának, meglehet, épp a befektetők mumusa, Matolcsy György személyében. A kormányfő most, december elején ismét üzent, arra kérve a még ki nem mentett devizahiteleseket, hogy gyorsan meneküljenek az árfolyamgát mögé, mert kacifántos dolgok történhetnek a forinttal. A tapasztalatokból kiindulva, ez sok jót nem jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.