Utcafront

Napok óta szikrázott a levegő. Sajtótájékoztatók, közlemények, bejelentések követték egymást. Országos mozgósítás itt, országos mozgósítás ott. A miskolci Avas lakótelepre meghirdetett jobbikos felvonulásról azt gondolhattuk, hogy a szélsőjobboldal és a vele szemben tüntetők látványos erődemonstrációja lesz.

Nem lett az. A nagy felhajtáshoz képest mindkét oldalon kevesen voltak, a rendőrség pedig gondoskodott róla, hogy senkinek eszébe se jusson gladiátort játszani. Úgy látszik, csak ritkán törnek ki akkor a balhék, amikor számítunk rá.

Bár egyik tábornak se sikerült tömegeket mozgósítania, alighanem a Jobbik csalódása a nagyobb. A belső viharok miatt a szélsőjobboldal az utóbbi időben alaposan megroggyant Borsodban, pont abban a megyében, amely korábban legfőbb bázisa volt. A Miskolcra meghirdetett masírozásnak azt kellett volna üzennie, hogy a párt újból erősödik, képes visszaszerezni szavazóit. Nem jött össze. Pedig maga Vona Gábor pártelnök utazott „szebbjövőzni” a megyeszékhelyre. A viszonylagos érdektelenség talán annak a jele, hogy kezd kifulladni az a gárdázós-cigányozós-zsidózós stratégia, amely az elmúlt években középpárttá emelte a Jobbikot. Reméljük, nem tévedünk nagyot.

A roma és nem roma ellentüntetések szervezőinek ettől függetlenül is érdemes levonniuk a tanulságot – immár sokadszor.

Bár időnként akadnak kétségeink, egészen biztosra vehetjük, hogy rengetegen vannak, akik tiszta szívükből elutasítják a rasszista erőszakot. Ennek akár még demonstrációkon is szívesen hangot adnak.

De ez nem jelenti azt, hogy mindig mindenki hívó szavára készek az utcára vonulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.