Mese az IMF-ről

A magyar kormány nemet mond az örmény kérésre, hogy tiltsa be a balták magyarországi forgalmazását. A magyar kormány nemet mond a kesztyűgyártók követelésére, hogy – hortobágyi felhasználásra – vásároljon jéghegyeket. Elutasítja azt a szabadkőművesektől érkező javaslatot is, hogy állítson szobrot a Haynauval ölelkező Batu kánnak a Kossuth téren. Mindennek tetejébe tiszteletet vár el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől, a helsinki állatkert elöljáróitól és David Guetta szórakoztatóipari szereplőtől.

A pedagógusok béremelésének halasztását konyakos kontextusba helyező Giró-Szász András szóvivő egyelőre nem számolt be a magyar kormány fentebb részletezett döntéseiről, s igényeiről, ám – a minap közzétett állami hirdetéseket látva – csupán az lehet a késlekedés oka, hogy a lakosságot sokkolná, ha túl nagy dózist kapna az országirányító testület kitartását és bátorságát részletező hírekből.

Hiszen a fenti információk valósághoz való sajátos viszonya éppúgy érdektelen lenne, ahogyan az IMF-fel kapcsolatban közölt állásfoglalásoknak sem ez a referenciabázisuk.

A kormány – reklámtörténeti attrakció keretében – egész oldalas hirdetésekben számol be arról: nem enged a valutaalapnak, s nem csökkenti a családi támogatásokat, nem vezeti be az ingatlanadót, illetve tiszteletet és bizalmat vár el a nemzetközi szervezettől.

Alighanem unikum a rendszerváltás utáni időszakban, hogy az ország vezetői a nyilvánosság előtt készítik el a meseíró pályázatra szánt művet. Az úgynevezett nemzeti érdekek védelmében nem vesznek tudomást a valóságról, hanem teremtenek egy különös világot, amelyben növekszik a zsugorodó gazdaság, többet keresnek a kevesebbet kereső melósok, vb-aranyra esélyes a kijutásra esélytelen futballválogatott, s geopolitikai szemszögből kiemelten fontos település az egyébként átlagosnak tetsző Felcsút.

Nem szólva arról, hogy e jótétemények mellett még arra is jut idő, hogy a kormány által elzavart, majd visszahívott IMF-től ugyanaz a kormány megvédje a magyar polgárokat. Nyilván ez az elhárítás volt az oka az IMF-ügyi miniszter kinevezésének is. (Megannyi hasonló sikerként értelmezendő kudarc felsorolásától hely hiányában eltekintünk.)

Ha innen, felülnézetből tekintünk a hirdetésekre, akkor kifejezetten ötletesnek látszanak. Csak egy kicsit korainak, mert a mesekandidatúrát 2014-ben kell leadni. Ám a kormány már két évvel a választások előtt a finálénál jár. Azt legalábbis nehéz elképzelni, hogy újabb szörnyek jelennének meg a történetben, mert a kormány már lényegében mindenkitől megvédte a hazát, ráadásul olyan lenyűgöző magabiztossággal, hogy hamarosan a Darth Vaderbe ojtott Jockey Ewing is dísztáviratban rögzíti bizalmát és tiszteletét, egyúttal a piacinál alacsonyabb kamattal kínál hitelt Matolcsy Györgynek.

E mesében. A valóságra meg itt úgysem osztottak szerepet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.