Minden, amit teszünk, az internet körül forog

Alig több mint egy évtized leforgása alatt az internet forradalmasította a világot. Szabadon kommunikálhatunk, legyünk a világ bármely pontján. Gondolataink átrepülik a határokat, meríthetünk az információk fantasztikus tárházából. A mai digitális világban szinte bármit csinálhatunk a neten, a banki műveletektől kezdve egészen a hírek megosztásáig – akár 140 karakterben is. Az internet a gazdasági növekedés létfontosságú hajtóereje, különösen a fejlődő világban. Segít abban, hogy egyre többek számára váljék elérhetővé az oktatás és az egészségügyi ellátás, enyhítve ezzel a szegénységen. Kitüntetett szerepet játszik a millenniumi fejlesztési célok elérésében. Minden, amit teszünk, az internet körül forog.

Egy évvel ezelőtt közös vállalkozásba fogtunk mindennek védelmére és megerősítésére, a jövő nemzedékek érdekében. A londoni kibertér-konferencia először hozott össze minisztereket, gazdasági vezetőket, internetszakértőket, civil szervezeteket és fiatalokat a világ minden pontjáról, hogy párbeszédet kezdjünk a közös elvekről, és meghatározzuk annak menetét, hogy miként tegyük biztonságossá, ellenállóképessé és megbízhatóvá a globális digitális környezetet. Magyarország ezen a héten ad otthont az első utókonferenciának, hogy előmozdítsa ezt a menetrendet, a „Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért” mottóval.

A londoni tanácskozás rávilágított annak fontosságára, hogy a digitális korszak javait a jövőben a világ minden népe és gazdasága élvezhesse. De világossá tettük annak szükségességét is, hogy csökkentsük a kockázatokat, kitartva ugyanakkor elkötelezettségünkben az alapvető szabadságjogok iránt. Budapesten fel kell gyorsítanunk a munkát, hogy valóra váltsuk ezt a víziót.

Találkozónkra döntő pillanatban kerül sor. A világban ma uralkodó gazdasági hangulat mellett keményebben kell munkálkodnunk azért, hogy mindenki számára megőrizzük és bővítsük az internet által kínált előnyök körét. Ahogy nő a kiberbűnözés, úgy kell fokoznunk együttműködésünket: csak így szállhatunk szembe egy olyan fenyegetéssel, amely nem ismer országhatárokat, és évente sok milliárd euróba kerül a világgazdaságnak. A nemzeti digitális infrastruktúrák elleni kibertámadások egyre gyakoribbak és kifinomultabbak. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, mint ahogy nem dobhatjuk sutba az átláthatóságot, az információ nyitottságát és a gondolatok szabad áramlását sem.

Ezek tették az internetet oly sikeressé, s ezek ihlették az innovációt. Ezt a teret nem fojtogathatja kormányzati ellenőrzés vagy cenzúra; ebben a térben az innovációnak és a versenynek országhatárokon átívelve kell érvényesülnie; a befektetésnek, vállalkozásnak el kell nyernie jutalmát; az információnak akadálytalanul kell terjednie, és az emberi jogoknak ugyanolyan erővel kell érvényre jutniuk a világhálón, mint azon kívül.

A budapesti konferencia alkalmat ad arra, hogy felmérjük a nemzetközi vita állását arról, miként érhetjük el ezt a kényes egyensúlyt, és arra is, hogy biztosítsuk a különböző fórumokon zajló munka összehangolását.

Az elmúlt egy évben szépen haladtunk. Az OECD közpolitikai elvei kijelölték azokat a követelményeket, amelyek teljesülése szükséges az internet alapvető nyitottságának megőrzéséhez. Az ENSZ elkezdte a munkát – többek között az Emberi Jogi Tanácsban – a kibertér magatartási normáinak kialakítására. A hágai konferencia nyilatkozata a világ különböző térségeihez tartozó országokat tömörítette az internetes véleményszabadság védelmét és előmozdítását szolgáló „internetes szabadság koalícióban”. Az Európa Tanács folytatta a számítógépes bűnözés elleni budapesti egyezmény végrehajtását. Az EBESZ, illetve az ASEAN Regionális Fóruma tagországai között erősödik az egyetértés arról, miként lehet bizalomerősítő intézkedéseket kidolgozni, csökkentendő az államok közötti, nem szándékolt konfliktusok kockázatát.

Budapest építeni fog minderre. Mélyebben fel fogjuk tárni az internet szabad és biztonságos használatának lehetőségeit, a képességek fejlesztésének jelentőségét az internet biztonsága szempontjából csakúgy, mint a kibertér folyamatos fejlődésének mozgatórugóit, különös tekintettel a jólét és a társadalmi haszon fokozására. Szorgalmazni fogjuk, hogy vitassuk meg, mindez hogyan őrizhető meg és javítható az innovációt, szabadságot és együttműködést előmozdító mechanizmusok révén, miközben kezeljük a bűnözésből, az egyenlőtlen hozzáférésből és bizalomhiányból fakadó kockázatokat.

Ez a találkozó nem csupán a kormányoké. A több mint hatszáz remélt résztvevő között ott lesznek a nemzetközi és regionális szervezetek, a vállalati és a civil szféra, a kutatás és képzés befolyásos képviselői. Vezetők ilyen széles körének együttléte lehetővé teszi számunkra, hogy megvitassuk és elfogadjuk azokat az elveket, amelyekkel levezényelhetjük a következő egy évben sorra kerülő számtalan, részletekbe menő szakmai találkozót, konferenciát. Döntő jelentősége van annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki a közösségi és a magánszektor közötti szinergiából, együttműködésből.

London egy folyamat kezdete volt. Ezen a héten megtesszük a következő lépést. A budapesti kibertér-konferencia reményeink szerint mérföldkő lesz a kibertér jövőjéről szóló széles, nemzetközi konszenzus kiépítésének útján. Felhívjuk a kormányokat, nemzetközi szervezeteket, a civil társadalmat és a gazdaság szereplőit: amikor korunk egyik legnagyobb kihívását kezeljük, cselekedjenek felelősen, hogy a világot – mind a virtuálist, mind a valóságost – szabadabb és biztonságosabb hellyé változtassuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.