Még egy magyar siker a sakkolimpián!

Sokan nem tudják, hogy a hallássérült (siket és nagyothalló) sportolóknak saját olimpiájuk, sakkolimpiájuk, különböző sportágakban világbajnokságaik, Európa-bajnokságaik vannak, ugyanúgy, mint a nem fogyatékosoknak vagy a parasportolóknak.

Az augusztus 27-től szeptember 10-ig Isztambulban megrendezett FIDE sakkolimpián a magyar válogatott csapat tagjain kívül részt vett még egy kiváló magyar sakkozó: Frink Ferenc FIDE-mester. Ő a siket világválogatott (ICSC) tagjaként szerepelt a versenyen. A FIDE ugyanis minden sakkolimpia alkalmával meghívja a nemzeti válogatottakon kívül a siketek, a vakok és a mozgássérültek női és férfi világválogatottjait. A siketek ötfős férfi-világválogatottjának most egy izraeli, egy cseh, egy szerb és egy német sakkozón kívül volt egy magyar tagja is: Frink Ferenc.

A 61 éves, nagyothalló FIDE-mester korábban a siketek sakkolimpiáján bronzérmes magyar válogatott legeredményesebb sakkozója volt, és rendszeresen részt vesz hallók számára rendezett rangos nemzetközi versenyeken is. A versenyen a siketek férfi-világválogatottja a 157 csapat között a 77. helyezést érte el. Frink Ferenc a 11 fordulóból ötször játszott: háromszor nyert, kétszer kikapott, miközben a játékerőt mérő Élő-pont-átlaga ellenfelei esetében jóval magasabb volt, mint az övé.

Fenyves Tamás, a Siketek Sport Klubja elnöke, és a Magyar Siketek és Nagyothallók Sportszövetsége sakk-koordinátora

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.