Uj Péter: Az önkritikus tömeg

Ha Kerényi Imre holnap kiírna valami jól fizető pályázatot, amire 2012 leghősibb pillanatait megörökítő festményeket lehetne küldeni, akkor én „A félmeztelen Sinya bejelenti a Critical Mass megszűnését” című barokkosan heroizáló nemzeti romantikus táblaképpel pályáznék.

Ha nem lesz pályázat, Sinyának akkor is szobrot kell majd állítani, legkésőbb ötven év múlva. (A szoboravatás napján mutatná be az Operaház a Sinya és Kükü című zenés mesejátékot, amiből a gyerekek megismerhetik a budapesti kerékpáros mozgalom hőskorát.)

Hogy miért festmény- és szoborérett hős Sinya, a biciklis futár?

1. Legrendkívülibb teljesítménye, hogy évtizedek óta láthatóan jól érzi magát. Kevesen tudják ezt a huszadik és a huszonegyedik század határvidékén Budapesten. Tessék csak megpróbálni! Évekig buliba sem tudott menni úgy az ember, hogy ne találkozzon Sinyával.

2. Sinya dolgozik keményen, a haverjaival gründolt egy vállalkozást, mindenféle különös képesség vagy lehetőség nélkül, saját izomerejük volt a tőke; a Hajtáspajtás sztoriját megírták már sokszor. Sikeres kisvállalkozás egy olyan országban, ahol az állam mindent megtesz azért, hogy minden hazai kisvállalkozást megfojtson.

3. Sinya és kollégája, Kükü biciklis mozgalmat szervezett, felvonulást, ez az a bizonyos Critical Mass. Nyolc év alatt tizenötször tekertek végig a városon, először pár tucatnyian, végül már több tízezren. A városi biciklizést valahogy menő dologgá tették. Nem egyedül ők, nyilván, de hogy nagyon benne volt a kezük-lábuk, az biztos.

Nem vagyok biciklis, soha nem is voltam, nem is leszek, minden bajom van vele, töri a seggemet, fáj tőle a derekam, de ahhoz tényleg csont hülyének kell lenni, hogy ne vegyük észre, a biciklismozgalmárok és a nyomukban tekerő polgárok milyen jót tettek ezzel a várossal.

Most Sinyáék úgy érzik: a munkát befejezték. Kész. Lehetne még órabérben civilmozgalmárkodni, fürödni egy kicsit a dicsőségben. (A dicsőség így is megvan: ott teker több ezer mozgó kis érdemrend az utcákon.) Ez a gesztus, az elégedett befejezés, lemondás is heroikusnak számít Magyarországon. Finom, elegáns önkritika a csúcson. Nem gyakori. És az időzítés: amikor kell.

Amikor elkezdték a mozgalmárkodást, a biciklista tényleg a budapesti utca négere volt, potenciális áldozat. Ma már annyira nem az, hogy éppenséggel a gyalogosoknak kell félve sasszézgatniuk az agresszív bringások elől a Szabadság hídon vagy a Belgrád rakparton (az konkrétan életveszélyes pálya). Mert egyébként a bicikliken is ugyanazok a frusztrált budapestiek ülnek, akik az autókban vagy a buszokon. Ezen nem segít a mozgalom. Illetve talán segít, de csak lassan, áttételesen, kicsit.

4. A félmeztelenségben Sinya világklasszis. Egyetlen méltó versenytársa Matt Pike stonerlegenda, gitároszseni.

Critical Mass kerékpáros felvonulást bringaemeléssel indítja a Lánchíd tetejéről Sinka Károly főszervező
Budapest, 2010. április 24. A 11. Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros felvonulást bringaemeléssel indítja a Lánchíd tetejéről Sinka Károly főszervező. A menet a Roosevelt térről indult, ismét több tízezer résztvevővel. MTI Fotó: Bakró-nagy Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.