Felmentve

A Fővárosi Törvényszék első fokon felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabad demokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól. Az ügyészség szerint a két városvezető és egy ügyvéd (őt szintén felmentették a vádak alól) pályáztatás nélkül játszott át egy magáncégnek a kerületben lévő Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén lévő területet. A bíróság szerint nem. Az ügyészség tehát ismét kudarcot vallott. Mondhatnánk úgy is: igazat mondtak, mint Budai Gyula a filozófusügyben.

Molnár és Lakos esete azonban az ügyészség vádképtelenségének bizonyításán túl messzebbre is mutat. Ez az ügy a nemzeti együttműködés rendszerének túlbuzgósággal kirakott piperetükre. Kevesen emlékeznek ugyanis, hogy Molnárt – a XI. kerület akkor regnáló és meglehetősen sikeres polgármesterét – az önkormányzati választások előtt néhány nappal (!) gyanúsították meg az egyébként akkor már három éve zajló nyomozás eredményeként.

A vádhatóságnak olyannyira fontos volt a szocialista politikus meggyanúsítása, hogy a főügyészség szóvivője személyesen ment el az önkormányzati hivatalba átadni az idézést. Sietős volt, no.

Hogy a szocialisták megnyerték-e volna a kerületet 2010-ben az ügyészségi eljárás és a hírverés nélkül? Valószínűleg nem. Hogy az ügyészség látható túlbuzgósággal csörgette meg a bilincset Molnárék felett, méghozzá alaptalanul? Ezek szerint igen. De következményei ennek sincsenek.

Molnárékat két év múltán felmentették. Két év elmúlt, itt az ideje másokat is felmenteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.