Olvasói levelek

Ez sántít

Sem tegnapelőtt, sem tegnap, de még ma sincs semmi gondom a magam zsidóságával. Úgy hozzám tartozik, mint testi-lelki adottságaim, vagy a magyarságom. Nahát ez így dög unalmas, nem érdemes róla semmit írni. A külső-belső konfliktus azonban már szóra érdemes. Erről ír Kecskeméti Kozma György (Népszabadság, augusztus 14., Fórum). Átérezhető mind a külső, mind a belső konfliktusa, azonban a jelenség magyarázata sántít. Nagyon félrevisz, ha apakonfliktussal, azaz egyéni, lelki kórokkal magyarázunk társaslélektani jelenséget. Hiszen – sajnos – elhanyagoló, távol élő, vagy a gyerek életében alig-alig felbukkanó apja sokaknak volt, van. Ez azonban nem predesztinálja ezeket a gyerekeket, hogy serdülő- vagy fiatal felnőttkorukban nyilasideológiát valljanak, aktív antiszemiták legyenek, illetve aszerint éljenek. A háttérben olyan jelenségek vannak, amelyeket Bibó, Sartre, de még a pszichoanalitikus Hermann Imre is antiszemitizmusról szóló tanulmányában társaslélektani okokra vezet vissza.

dr. Alpár Zsuzsa pszichoanalitikus


Tisztelt kántor úr!

Érdeklődéssel vegyes csodálkozással olvastam a Népszabadság augusztus 14-i számában megjelent Slomó és Csanád című írását, amelyben a félnyilas ideológiából a zsidó ortodoxiába fordult Szegedi Csanádot igyekszik mentegetni, sőt talán még fel is menteni. Érdeklődéssel olvastam a cikket már csak azért is, mert az Ön felmenőinek „összetétele” valóban meglehetősen ritka. Kevés embernek adatik meg, hogy rokonságában tudjon egyrészről egy egész rabbi dinasztiát, másrészről pedig a szélsőségesen antiszemita Tormay Cecile-t és Szálasinak egy miniszterét. Hát, ez valóban nem mindennapi!

Ugyanakkor csodálkozással fogadtam az írását, mert azt nem tudom megérteni, hogy Ön minden esetleges életrajzi és lelki párhuzam dacára is megértően viszonyul a (Köves) Slomónál bűnbocsánatot kereső (Szegedi) Csanádhoz. Ha Szegedi „csak úgy”, származását nem ismerve, zsidózott volna, azt is nehezen tudnám megbocsátani neki. De ebben az esetben azért talán-talán elfogadnám, hogy a megismerés katarktikus hatására őszintén megbánta aljas múltját. A Bibliában (bár nem is az Ó-, hanem az Újszövetségben) van erre példa: hogyan lett Saul ból Paul.

Na de ha hiszünk a hangfelvételnek, amelynek alapján Szegedi Csanádot kizárták a Jobbikból, ezt az embert minimum két évvel ezelőtt érte a megvilágosodás a „damaszkuszi úton”, azaz legalább ennyi ideje tudott félzsidó származásáról, és ennek ellenére folytatta jobbikos-antiszemita gyűlölködő megnyilvánulásait. És ez az, amire szerintem nincs megbocsátás! Köves Slomó rabbi, aki szóba állt Szegedi Csanáddal,mi több, a fentiek ellenére igyekszik őt megérteni, számoljon el a saját lelkiismeretével, ahogyan tud! A tényeket tényeknek elfogadó ember azonban erre szerintem nem képes.

Boros Oszkár Budapest

Csak pár sor kellett volna

Két héttel ezelőtt, Raul Wallenberg 100. születésnapján nyolc nagyszerű emberről, köztük édesapámról emlékeztek meg méltó körülmények között a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Több mint ezer zsidó testvérünk életét és kicsit nemzetünk méltóságát mentették meg. Nem váltak ismertté, nem is ezért tették, egyszerűen csak emberek voltak egy embertelen világban. Most sem kell szélesebb körben ismerni őket. Wallenberg, Perlasca és a néhány közismertebb embermentő neve bőven elegendő ahhoz, hogy sohase felejtsük, mit tettünk és mit nem tettünk, pedig tehettünk volna.

Annak azért örültem volna, nemcsak miattuk, hanem egy jobb világ érdekében is, ha a Népszabadság fontosnak tekinti és legalább pár sor erejéig hírt ad az eseményről. Igaz, olimpia volt, rég tapasztalt magyar sikerekkel. Mennyire boldogok voltunk például ifjú kardozónk káprázatos sikerétől. Amennyiben felkeltette volna ingerküszöbüket ez a néhány egyszerű ember, azt is megtudhatták volna esetleg, hogy egyikük nélkül egy remek kardozóval és általa 5 olimpiai aranyéremmel szegényebbek lennénk. Tombol az antiszemitizmus, ragadjuk meg a pozitív példákat.

Szederkényi Csaba Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.