Czene Gábor: Szkíta Hadúr

A paranormális jelenségek körébe tartozó magyarázattal rukkolt elő a Jobbik: a zsidó felmenőknek „semmi közük” ahhoz, hogy az elnökség lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot. Bizonyára. Nyilván hasonló zsarolási botrány kerekedett volna abból is, ha kiderül, hogy Szegedi eltitkolta sokác rokonságát vagy – teszem azt – a kun vérvonalat.

Tartogathat váratlan fordulatokat a jövő, de annyi most is jól látható, hogy a szélsőjobboldali párt élcsapata viszonylagosan értelmezi az eskü fogalmát. Korábban hiába zárták ki Pősze Lajost, majd Endrésik Zsoltot a Jobbik parlamenti frakciójából, egyikük sem érezte szükségesnek, hogy fogadalmát betartva visszaadja pártlistáról szerzett mandátumát. Szegedi Csanád is úgy tervezi, hogy – miután kilépett a Jobbikból – független színekben ugyan, de az Európai Parlament képviselője marad.

Mellőzzük az etikai vonatkozásokat, inkább örüljünk, hogy Szegedi nem hagyja el a küzdőteret. Így legalább láthatjuk, hogy elkanyarodik-e a pályája. Rendületlenül avatja tovább a rovásírásos helységnévtáblákat? Folytatja a zsidózást? Ősszel gárdamellényben vonul be az Európai Parlamentbe, ugyanúgy, ahogyan első munkanapján tette?

Szegedi – a Magyar Gárdát életre hívó egyesület alapító tagja – a közelmúltig a Jobbik frontembere volt. Máskülönben nem is válhatott volna belőle EP-képviselő. Vona Gábor elnök nemrég még a párt öklének nevezte. Ha egyszer a Jobbik rászánta magát arra, hogy megszabaduljon tőle, tényleg vannak olyan belső törésvonalak, amelyek létezését a párt vezetői eddig kézzel-lábbal cáfolták.

Szegedi nem kizárólag politikai értelemben töltött be kulcspozíciókat, a Jobbik gazdasági holdudvarának is meghatározó figurája volt. Vona Gábor feleségével, Vona-Szabó Krisztinával közösen jegyzi azt a céget, amely kiadja a párthoz kötődő hetilapot, a Barikádot. (A sajnálatos események miatt Szegedi úgy döntött, nem tartja meg üzletrészét.) Közös vállalkozást hozott létre a Jobbik szürke eminenciásával, Szabó Gábor pártigazgatóval is, mégpedig a hangzatos nevű Szkíta Hadúr Kft.-t. Ez volt hivatott arra, hogy bevezesse a piacra a Szegedi által megálmodott Turul márkájú termékeket. Képzeljük csak el, hányan meg hányan üldögélnek bávatagon a szobájukban. Fogalmuk sincs, mihez kezdjenek azzal a durván háromezer forintért megrendelt Turul márkás pólóval, amely árpádsávos vitézt vagy éppen harciló-koponyát ábrázol.

A történtek után fel lehet még venni az ilyesmit? A csalódott kuncsaftok szomorúan olvasgatják a használati utasítást: „A pólókat kifordítva, 30 fokon ajánljuk mosni. Vasalás maximum 110 fokon. Tilos a száraztisztítás, és szárítógépben sem szabad szárítani. A Turul márkájú pólók varrása és szabása magyar varrodákban történik, ezért a méretezésük nem egyezik meg a megszokott kínai méretezésekkel, pólóink magyar emberekre készültek…”

A magyar szemből kicsordul a magyar könny, a kéz olló után nyúl.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.