Bélyeg

Szép feladat várja George Birnbaumot és Arthur Finkelsteint, a Rasky Baerlein Strategic Communications munkatársait, akik a hírek szerint rendszeres vendégei a Századvégbe kiszervezett kormányzati kommunikációs agytrösztnek, merthogy ők javítják Orbánék imázsát a tengerentúlon. Az adófizetők pénzéből havonta több mint tízmillió forintot kasszírozó amerikaiak remélhetőleg Elie Wiesel Kövér Lászlóhoz intézett rövid levele kapcsán is segíteni tudnak.

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író a magyar parlament pulpitusán
Móricz Simon 2009.12.09. Digitális Parlament Magyar-zsidó együttélés - együtt a közös jövőért című konferencia Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, díszvendég

A 83 esztendős, Nobel-békedíjas írót tizenhat éves korában Horthy csendőrségének közreműködésével szülővárosából, Máramarosszigetről hurcolták koncentrációs táborba. Szülei és húga odavesztek, ő két nővérével túlélte. Ha valaki, ő tudja, mit jelentett Horthy Miklós „országgyarapító” politikája a gyakorlatban. Most már csak azt kéne látni, hogy a magyar kormánynak van-e fogalma arról, mit jelent Kövér László erdélyi ámokfutása angolra, jiddisre vagy héberre fordítva.

Wiesel, mint tegnap megírtuk, nem kíván közösséget vállalni a világháborús bűnök tisztára mosását bátorító magyar hatóságokkal, ezért visszaadja 2004-ben kapott magas magyar állami kitüntetését. A hír tegnap futótűzként terjedt az interneten, miközben Wiesel a kisujját sem mozdította nyilvánosságra hozásáért. Türelmesen várta a magyar Országgyűlés elnökének válaszát, amely másfél hét alatt sem akart megszületni. A június 7-én keltezett, kilencmondatos szöveg egyszerű nyelven, félreérthetetlenül íródott. Szerzője felháborodásának adott hangot, amiért a magyar közjogi méltóság részt vett „a Horthy- és a Szálasi-rezsimek magyar fasiszta (nyilas – a szerk.) ideológusát” méltató ünnepségen, felrótta a Horthyról elnevezett közterek szaporodását és azt, hogy szélsőjobboldali értelmiségiek műveit módszeresen a kötelezően oktatott iskolai tananyag részévé teszik.

Wiesel évtizedek óta roppant befolyásos, bizonyos témákban megkerülhetetlen személyiség, egy időben vezette az Egyesült Államok elnöki holokausztbizottságát, jórészt az ő műve a washingtoni holokausztmúzeum. Benne volt a keze a Nyugat balkáni szerepvállalásában és a darfúri erőszak elleni kampányban. Három éve ott volt, amikor Barack Obama és Angela Merkel együtt látogatott el Auschwitzba. Lehet rá legyinteni, de csak akkor, ha a mozdulat egyben az egész zsidó-keresztény kultúrkörre és az ezen alapuló nyugati világra is vonatkozik.

A magyar kormánynak eddig sem állt valami fényesen a szénája Washingtonban és New Yorkban. A főként, bár nem kizárólag Kövérnek köszönhető Wiesel-levél csupán a pontot tette ki a mondat végére: Orbán Viktor rezsimje menthetetlen és mentegethetetlen. Hiába a remek angolsággal érvelő Schöpflin György európai képviselő és Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, a Wallenberg-emlékév, az ablakon kidobott tízmilliók, hiába Birnbaum és Finkelstein. A bélyeget persze nem Elie Wiesel sütötte ránk, ő csak meglátta az ismerős jelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.