Hargitai Miklós: Szógyártók

Szijjártó Péterből „miniszterelnök-ügyi” államtitkár lesz: ő felel majd a kormányfő nemzetközi kapcsolataiért. Ahogy most kinéz, az új állás igazi jutalomjáték (ti. nem jár majd túl nagy megterheléssel), de mégis: fontos állomása ez egy olyan karriernek, amely a győri bencés gimnáziumban kezdődött, Orbán Viktor előszobájában folytatódott, és láthatóan a kormányzati szféra legfelső régióiba tart.

„A győri önkormányzat gazdasági bizottsága, amelyet Szijjártó Péter vezet, súlyos milliókat ítélt meg fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévő cégeknek” – írta a sajtó valamikor az „elmúltnyolcév” úgymond legsötétebb időszakában, 2007 táján. Szijjártó annak rendje és módja szerint perelt (rágalmazásért), majd – másodfokon, 2009-ben – csont nélkül veszített: az indoklás szerint „a sajtótájékoztatón elhangzott tényállítás valóságtartalmának bizonyítása sikeres volt, így az nem minősülhet jogsértőnek”.

Ilyen előélettel akár a gazdasági tárca élére is kerülhetett volna a nagy győzelem után, de oda Orbánnak jobb jelöltje volt (mondhatnánk úgy is: a jobbját jelölte) – így lett Szijjártóból a miniszterelnök szóvivője. Vagy inkább a rosszhír-vivője, hiszen a pozitívumokat rendre Orbán Viktor jelenti be.

De amikor a miniszterelnök éppen szembemegy önmagával, ugyanúgy mindig Szijjártót rántják elő, mint akkor, amikor egy-egy nyilvánvaló hazugsággal kell orrba ütni az országot: mondjuk a nemzetrontó IMF elzavarásával, a magánnyugdíjak „biztonságba helyezésével” vagy a Schmitt-féle plágiumügyi bulvárkacsával kapcsolatban (a hasonló megnyilatkozásokat addig szorgosan dokumentáló Szijjartopeter.hu weblap napra pontosan az IMF tavalyi visszahívása óta elérhetetlen).

Ez az öngyilkos állás mindig is létezett a Fideszben – korábban Rogán Antal töltötte be, és a párt sosem feledkezett el a viszonzásról. Rogán például 2006-ban kampányfőnök lehetett (és ha akkor nyer a Fidesz, időközben alighanem már szentté avatták volna – de még a bukás után is száműzetés helyett vigaszdíj, az V. kerület polgármesteri széke járt neki), most frakcióvezetőként térhet vissza.

Szijjártó pedig egy olyan államtitkári stallumot kap, aminek köszönhetően évekre eltűnik a belpolitika frontvonalából, hogy azután – mondjuk – igazságügy-miniszterként bukkanjon majd elő akkor, amikor már csak a politikafüggő kemény mag emlékszik rá, ki volt az udvari füllentő a második Orbán-kormány első két évében.

Orbán Viktor abban mindenképpen hasonlít a Fennvalóhoz, hogy az ő útjai is kifürkészhetetlenek. Két dologban azonban biztosak lehetünk: Szijjártó posztja nem marad üresen – ez a Fidesznél stratégiai pozíció –, és a miniszterelnök hálája az utódot is eléri majd. Nála a parttalan szervilizmus sosem marad jutalom nélkül – Gubcsi Lajostól Balsai Istvánig sokan tudnának mesélni erről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.