Aczél Endre: Kövér csúsztat

Román kollégái illedelmes óhajával ellentétben Kövér László megint elidőzött a Székelyföldön, de a csizmáját itt hagyta az asztalunkon. Amivel arra utalok, hogy innen Budapestről írta meg legalább annyira dacos, mint a tényekkel még felületen sem érintkező, elutasító levelét a bukaresti szenátus és a képviselőház elnökének, kik egyébként – fricska az orrba! – Orbán barátjának, Basescu államfőnek az emberei.

Idéznék a levélből: „Hasonló látogatást kívánok tenni, mint amilyet a különböző választások küszöbén a bukaresti politikustársaim is tettek korábban, például Moldáviában vagy Spanyolországban, demokratikusan támogatva az ottani román politikai erőket, amelyekkel értékközösséget éreznek.”

Pro primo, Kövér, úgy fest, nem tudja, hogy „bukaresti politikustársai” – ellentétben vele – soha nem akkor utaztak külföldre, amikor a célországban önkormányzati választásokra készültek. Moldovába, a „második román államba” vagy az általános vagy az elnökválasztások előestéjén érkeztek meg, minden esetben a Moszkva által favorizált (többnemzetiségű) kommunista párt, illetve az oroszok által támogatott jelölt ellen kampányolni. Ami kikényszeríti belőlem a kérdést: ennek ugyan mi köze (van, volt) ahhoz, hogy ő Székelyföldön két magyar párt ellenében egy harmadiknak próbál híveket szerezni? Hol a „hasonlóság”?

Pro secundo, Spanyolországban semmiféle „román politikai erők” nem léteznek, van viszont sok százezer román vendégmunkás, akinek a szavazata odahaza minden választáson számít. Őket szokás helyben körüludvarolni, ám ez a tevékenység abszolúte független a spanyolországi önkormányzati választásoktól. Ilyenformán a kövéri párhuzam teljesen hamis. Pro tertio, de még mindig a párhuzamoknál maradva, „határon túli román közösségnek” nevezni a moldávokat, és olyan látszatot kelteni, mintha ők egyfajta (a magyarral egybemérhető) kisebbség lennének egy szomszédos országban, valósággal lenyűgözhette Kövér levelének címzettjeit; szerintem a hasukat fogták a röhögéstől. Egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy valójában pimaszkodnak velük, hiszen Moldovát 70 százalékban románok lakják, ők az elsöprő többség, és az ország hivatalos nyelve a román. Persze kétségen felül Románia határain kívül élnek és közösséget alkotnak, csak éppen nem 6 százalékosat,mint a romániai magyarság. Kövér durván hamisít, amikor a határon túli román és magyar közösségek dolgát egybemossa. A Romániával szomszédos országokban csak jelentéktelen létszámú román kisebbségek élnek.

A móka-kacagás teteje, hogy miközben Kövér Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt vezérének kampányolt, a vele együtt Erdélybe érkező Németh Zsolt külügyi államtitkár ugyanezt a magyar kormány hivatalos pártfogoltja, a Tőkés-féle – rivális - Erdélyi Magyar Néppárt mellett tette. Mindketten az RMDSZ, az egyetlen tényleges, viszont Orbánnak nem behódoló magyar politikai erő ellenében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.