Matalin Dóra: Részvét nélkül

Azért, mert uniós kötelezettségek miatt a hét végén forgalomba hozatali engedélyt kapott az abortusztabletta, még nem biztos, hogy alkalmazható lesz – közölte tegnap a parlamentben Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. A tablettát addig nem alkalmazhatják, amíg kockázatairól, hosszú távú mellékhatásairól vita van. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy évekig nem lesz hozzáférhető.

Az államtitkár Nagy Kálmán KDNP-s képviselő felháborodott kritikájára reagált, aki az abortusztabletta regisztrációja kapcsán beszélt a gyógyszer kockázatairól. Szerinte a tabletta sokkal nagyobb pszichés teherrel jár egy nő számára, mint a műtét. Hasonlóan vélekedik a radikális magzatvédő Alfa Szövetség is, amely szerdára tüntetést szervezett a tabletta ellen. Vezetőjük, Téglásy Imre szerint nem igazolható, hogy a tablettás magzatelhajtásnál kisebb a szövődmények veszélye. Ezért „Ne vedd be a hazugságot!” címmel hirdették meg demonstrációjukat.

Mielőtt meghatódnánk a szövődmények miatt aggódó urakon, felteszem a kérdést, hogy milyen vita tárgyát képezi az a módszer, melynek alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatja, s amelyet tucatnyi európai országban használnak. Mint hatékony és biztonságos eljárás szerepel a WHO alapvető gyógyszereket felsoroló listáján.

Rodica Comendant szülész-nőgyógyász, a WHO szakértője januárban egy budapesti konferencián arról beszélt: ha Magyarországon is bevezetnék az abortusztablettát, csökkenhetne az abortuszok utáni komplikációk száma. A hazai szülészeti szakmai kollégium már 2005-ben úgy vélekedett, hogy a gyógyszer a terhesség bizonyos időpontjáig a műtét alternatívája lehetne – kórházban, orvosi felügyelet mellett.

Senki nem állítja, hogy a gyógyszer minden esetben jobb, hogy eleve fájdalom- vagy kockázatmentes választás lenne. Senki nem állítja, hogy ezzel nem kell kórházba feküdni, hogy nem jár szenvedéssel vagy vérzéssel. Senki nem mondta, hogy olyan, mint bevenni egy aszpirint. Azt sem mondja senki, hogy a műtét korszerűtlen, rossz megoldás. Csak abban van szakmai egyetértés, hogy bizonyos esetekben ez a könnyebb, de természetesen nem könnyű megoldás.

Rodica Comendant télen arról is beszélt, hogy adataik szerint a hozzáférés korlátozásával nem csökken az abortuszok száma, ahogy nem emelkedik a születéseké sem. Vagyis hiába a „szövődmények” miatti aggodalom, a tabletta blokkolásával nem lesz több a gyerek, kevesebb az abortusz. Ha viszont engedélyeznék, annyi történne, hogy néhány – messze nem minden – ilyen helyzetbe kényszerült nőnek kicsit emberségesebb megoldás jutna.

Ismerjük Szócska Miklós, Nagy Kálmán, Harrach Péter, Téglásy Imre álláspontját. Nő még nem szólalt meg az ügyben, ahogy a részvét hangját sem hallottuk.

Soltész Miklós szociális államtitkár a parlamentben az abortuszellenes kampány plakátjával
Soltész Miklós szociális államtitkár a parlamentben az abortuszellenes kampány plakátjával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.