Friss Róbert: Föld

Amíg csak néhány gazda tüntetett az állami földek bérbeadásának módszerei ellen, amelyekkel Fidesz-kezekre játszottak földeket, még mondhatta a kormány, hogy csak a hoppon maradtak hőbörögnek, s a pesti aszfalt sem értette, miről is van szó voltaképp. Aztán februárban lemondott Ángyán József, a VM államtitkára, hogy egy hónap múltán feltűnjön az Országgyűlés bizottsági ülésén meggyőző kétségbeeséssel magyarázva: el fogjuk veszíteni a vidéket! Egy Fideszt féltő szakember lelkiismerete és politikai ösztöne háborgott.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szerint az eddig meghirdetett 31-32 ezer hektár föld felét adták haszonbérbe április végéig 426 pályázónak. Messziről nézve ez nem túl nagy terület, de mindjárt annak bizonyul, ha ettől függ a megélhetés, s mégis: kivételezett kezekbe kerül. Ángyán erre konkrét – azóta sem cáfolt – példákat hozott fel, s ha ez sem lett volna elég, megszólalt néhány gazda is, igaz, a nyilvánosság szűk sarkaiban csak, miközben az állami hírügynökség azzal volt elfoglalva, hogy egy Ángyánt befeketítő blogot ismertessen.

Egy gazda közben tehetetlenül kérdezte az ATV riporterét: mit kezdjen az állattenyésztő telepével, hol legeltesse az állatait, miután az új bérlők kigolyózták az őt körbevevő legelőkről. Neki valóságos marhái vannak. A nyertesnek birkái. Papíron.

A minisztérium váltig tagadja, hogy a pályázati bírálatok elfogultak volnának, s makacsul ragaszkodik a program folytatásához, sőt kiterjesztéséhez. Az még csak természetes volna, ha az ellenzéki pártok bírálnák a fideszes nagybirtokososztály szervezését. Csütörtökön azonban megszólalt az ügyben a Professzorok igen konzervatív Batthyány Köre is. Nekik is az a bajuk, hogy a földterületek zöme nagybirtokosoknak, nem pedig helyben lakó gazdáknak jutott, főként nem tőkeszegény gazdáknak.

Nincsenek illúzióink arról, mire jutnak a tiltakozó parasztok, mire az ellenzék vagy a Batthyány Kör. Azt sem gondoljuk viszont, hogy maga az oligarchaellenes kormányfő intézkedett, hogy, mondjuk, Felcsúton, Alcsúton, Kajászón 1250 hektár kerüljön „bizonyos emberek” kezére, a becslések szerint évi 60-70 millió forintos támogatással együtt. Nem gondoljuk, hogy lepsényi haszonbérleteket is ő osztogatott a klientúrának. Azért Baranyától, Békéstől Borsodig, Veszprémtől Fejér megyéig, ahonnan visszaéléseknek a gyanúját jelzik, mégsem tarthat kezében mindent a miniszterelnök. Rosszabbat sejtünk. A kormányzat önjáró harácsoló mechanizmusa épít, mert építhet ki olyan nagybirtokrendszert, amely ellen a Fidesz ellenzékben oly vehemensen harcolt. Amelyben a helyi parasztok legfeljebb zsellérként dolgozhatnak majd az új földesuraknál.

A föld tulajdonlása a történelemben mindig, mindenhol a legkényesebb kérdés volt. Mint ahogyan a vidék a legkonzervatívabb szavazóbázist adja, amely konokul nem változtat pártválasztásán. Addig, ameddig képen nem törlik. De a magyar paraszt (is) már csak olyan, hogy ha egyszer becsapják, nagyon nagyot csap vissza. Ángyánt már nem kárhoztathatják. Ő megmondta...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.