Európai ítélet

Az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata 2004-ben jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére, a magyar Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az alapítói között volt. A hazai igazságszolgáltatási reform azonban ezt a szervezetet tavaly decemberben felszámolta, így tagsági viszonya is megszűnt. Jogutódjának viszont csak megfigyelői státus jut.

Az európai hálózat rendkívül kényes ugyanis a bíróságok függetlenségére, és rendes tagként csak azokat az államokat fogadja be, amelyekben a kormánynak nincs közvetlen befolyása az igazságszolgáltatás működésére. Ha például egy országban a bíróság az igazságügyi miniszter irányítása alatt áll, legfeljebb megfigyelőként vehet részt a nemzetközi szervezet munkájában. Az utóbbi csoportban amúgy egyre kevesebben vannak.

Formálisan nálunk minden rendben, hiszen a bírósági szervezetet nem a kormány, hanem a Szájer József felesége vezette Országos Bírósági Hivatal irányítja, elnökének személyéről pedig a parlament dönt azzal a bizonyos kétharmaddal. Az önigazgatás azonban január óta csak korlátozottan érvényesül, hiszen az új Országos Bírói Tanácsnak a korábbi OIT-hez képest korlátozottak a jogosítványai. A tényleges hatalmat a kormányhoz sok szálon kötődő Handó Tünde gyakorolja.

Nyilván ennek is szerepe lehet abban, hogy bár Magyarország egyike volt az alapítóknak, s képviselője egészen a legutóbbi időkig helyet kapott a hálózat irányító bizottságában is, ma csak megfigyelhet. Márciusban a bírói tanács még aligha számított e kellemetlen fordulatra, mert akkor még arról határozott, hogy a bírósági hivatallal közösen a tagfelvételt kéri, s egyúttal a hálózat irányító testületében is pályázik egy helyre. De pár napja a dublini közgyűlésen a bírói tanács elnöke maga visszakozott, s a magyar igazságszolgáltatási rendszer átalakítása miatt megfogalmazott aggályokra hivatkozva közölte: a rendes tagság helyett maguk is beérik a megfigyelői státussal.

Akárhogyan is történt azonban, a dublini fiaskó újabb figyelmeztetés a kormánynak és a törvényhozásnak. Ráadásul ezúttal nem lehet az ország elleni balliberális összeesküvésre, politikai támadásra, a hazai ellenzék lejárató kampányára hivatkozni.

Most nem egy politikusokból álló grémium vonta kétségbe a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, hanem egy szakmai fórum vélte úgy, jobb, ha az ország egyelőre kimarad az elitklubból. Ha ugyanis másként gondolják, bizonyára jelezték volna. Nem tették. Az európai bírói kar – amely bizonyosan nem áll semmilyen politikai erő befolyása alatt – tehát ha közvetve is, de elmarasztaló ítéletet hozott. Ezt a figyelmeztetést mindenkinek illenék a szokásosnál komolyabban venni.

Balra Darák Péter, a Kúria, középen Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal megválasztott elnöke, illetve mögötte Polt Péter legfőbb ügyész
Balra Darák Péter, a Kúria, középen Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal tegnap megválasztott elnöke, illetve mögötte Polt Péter legfőbb ügyész
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.