A digitális alapokon nyugvó EU felé

Mindannyian tudjuk, hogy Európa gazdasága nehéz időszakot él át. Vannak azonban már fények az alagút végén, a legerősebb épp a digitális gazdaság fénycsóvája.

Ezen előnyök kiaknázásához azonban nem elég szószólókat kinevezni. A folyamat alapját a gyorsabb internetnek kell képeznie.

Egy Oscar-díjas animációsfilm-gyártó cégnek, mint amilyen az egyesült királyságbeli Aardman Animations, nem lenne szabad két teljes hetet elvesztegetnie azzal, hogy egy harmincperces rajzfi met digitális formában elküldjön az Egyesült Államokba. Ennél még a hajók is gyorsabbak!

Az internetes forgalom globális szinten kétévente megkétszereződik, a mobil széles sávú forgalom ennél is gyorsabb ütemben növekszik. 2015-re az európai mobil széles sávú forgalom havonta 1500 milliárd mega byte lesz. Ilyen sebesség mellett – amely videók és zene lejátszásához, illetve online játékokhoz elengedhetetlen –a napi ingázás szinte kellemes időtöltésnek tűnik majd. Mindebben persze az is benne van, hogy ha levesszük a szemünket a célról, és felhagyunk a beruházásokkal, biztos a katasztrófa.

Legtöbbször az egészen egyszerű lépések a leghatékonyabbak. A széles sávú beruházási költségek akár 80%-át az ásási munkálatok, illetve az időigényes engedélyezési eljárások emésztik fel. A már meglévő vezetékek használata vagy a tervjóváhagyási folyamatok felgyorsítása révén a költségek 30%-kal csökkenthetők. Ezeket a lehetőségeket ki kell aknáznunk, és az EU mindent meg fog tenni azért, hogy ezt lehetővé tegye.

Mindez azonban nem csupán kábelek, csövek, tornyok és műholdak kérdése. Humán tőke nélkül semmire sem megyünk. Az elmúlt években az informatikai szakemberek iránti igény jóval meghaladta a friss diplomások számát. Melyik más ágazatról mondható ez el ma, amikor a fiatalok körében mindenütt rémisztő méreteket ölt a munkanélküliség? 2015-re akár 700 000 újabb álláshely jöhet létre.

Annak ellenére azonban, hogy az új állások 90%-ának betöltéséhez legalább alapvető digitális kompetenciákra szükség lenne, Európa felnőtt lakosságának 25%-a még sohasem használta az internetet. Ez azt jelenti, hogy közvetlen környezetünkben vagy akár családunkon belül is vannak olyanok, akiket a társadalmi-gazdasági kirekesztettség fenyeget, és ez az elkövetkezendő évek során csak növekedni fog.

A digitális fejlesztések elmaradása a vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozza. A helyi webes cégek újabbnál újabb alkalmazások fejlesztésén dolgoznak, és fontos lenne, hogy eközben ne kelljen 27 különböző engedélyezési és díjfizetési rendszerrel szembesülniük, megakadályozva őket teljes potenciáljuk kiaknázásában.

Ha a jelenlegi akadályokat sikerül felszámolnunk, a vállalkozók számára egységes piacot biztosítunk, és az elektronikus hírközlés terén szabványosítást hajtunk végre, az ágazat 1%-os GDP-növekedést produkálhat. Minderre gazdaságunk egészének érdekében van szükség.

Az internettől nem szabad félnünk, és nem tekinthetünk rá úgy, mint tőlünk távol álló dologra: az internet a jövőt jelenti. Olyan lehetőséget, amely révén munkahelyek jönnek létre, megszilárdul társadalmunk, kimerült gazdaságunkat új erővel tölti fel, és valódi esélyt kínál Európa számára a gazdasági nehézségekből való kilábalásra.

A szerző az EU digitális politikáért felelős biztosa


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.