A kuruc Matolcsy

Matolcsy szabadságharca a telefonadóval a kuruc harcmodor magasságába emelkedett. A kuruc hadak inkább a gyors rajtaütéseket, a zsákmánnyal kecsegtető portyákat kedvelték, mintsem a nyílt színi ütközetet.

Harcedzett katonák voltak, korszerűtlen harcmodorral. Eszközeik megválasztásában az indulatok és a (nemzeti) érzelmek felülkerekedtek a logikán. Bukásukat nem utolsósorban a hadurak öntörvényű, fegyelmezetlen viselkedése okozta, akik belső ellentéteket szítottak, bomlasztották az egységet.

Bár a mondás szerint a történelem nem ismétli önmagát, mégis felsejlik a keserű vég, amelynek során bár a szabadságharcos is bukik, a rövidebbet – hosszú időre – Magyarország polgárai húzzák. Világnézeti kérdés: Orbán jobb-, avagy második balkezeként zárjuk szívünkbe a sármos fantasztát. Így vagy úgy, de komolyan kell venni, mert Schmitt Pálnál is fontosabb bázisa ő a nemzeti együttműködésnek. A polihisztor tudós, aki bájos mosollyal, lehengerlő logikával képes beadagolni a hihetetlent. Beszédének stílusát csak a szemüvegkerete képes felülmúlni, ez az összkép ad neki hitelt, így bármit elhisz a magyar.

Például hogy a telefonadó percenkénti két forintját nem ők fogják megfizetni, mert akkora a verseny a piacon, hogy a szolgáltató cégek az adóátvállalásban fognak jeleskedni. E remek stílusú előadás közepette fel sem merül benne, hogy az egyébként a „növekedés mindenáron” taktikája közepette a zemberek mindennapi kapcsolattartását, a vállalkozások kommunikációját és a nyugdíjasok magányának enyhítését lehetővé tévő szolgáltatást adóztatja meg. Durva mértékben. A nyugdíjas néninek, aki eddig háromezer forintért előfizetett a korlátlan vonalas telefonra, és annyit beszélt, amennyit csak akart, most a csevegés luxusa további hétszáz forintot kóstál. A két forintokból csak összejön a havi díj negyede! A cég, amely nem sajnált egy-két extra ezrest a sok száz percet tartalmazó mobilcsomagra, hogy a dolgozója mindenkit fel tudjon hívni, akit kell, számonként harmincezret fog csengetni évente. A munkát nem adóztatjuk, de a munkaeszközt, azt igen!

Hogy mitől arányos, igazságos és kiszámítható az új adó, azt is a kuruc attitűd felől érthetjük meg. Kiszámítható, hisz mi ki tudjuk számolni, ti mennyit fizettek. Arányos, hisz pont annyi, mint amennyit eddig válságadóként fizettetek! Hogy idén egy kicsit több? Kell a pénz! Hogy jövőre nem az egész szektor, hanem csak a telefonszolgáltatók fizetik? Ti viszitek ki a legtöbb profitot az országból! A kuruc portyázásával néha továbbfeszíti a húrt, mint lehet. A modern kuruc húrja már extra feszes. De nem érdekes, mert ha a befektető megunja a játékot, és odébáll, az valójában csak könnyíti a helyzetet. Akár hangot is adna ennek, de inkább csendben feszíti tovább a húrt. S elhiszi, hogy ha szakad, nem neki kell visszavonulót fújnia. Ha mégis, nem neki fáj, hogy a mi földünkön gázol át a feldühödött labanc sereg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.