Uj Péter: Panem et circenses a búcsúban

Döbbenten állok a hétköznapivá vált brutalitás puszta ténye előtt.

Hát köteles vagyok én megvárni, amíg Kövér Lászlóban meghibásodik a hűtőszivattyú és leolvad egy fűtőelem? Inkább összerakom a cuccomat hegyeshalomba, jobb félni, mint demokratának lenni.

Uj Péter
Uj Péter

Vajon nyugodt lélekkel írhatjuk-e a véletlen számlájára, hogy szinte nem múlik el nap anélkül, hogy itt is, ott is fölüsse a fejét a békés polgári lakosság lőfegyverrel történő halomra lövése? Meggyőződéssel állítom: vélelmezhetően eléggé valószínűsíthetetlen, hogy mindez „véletlenül” azután nyer polgárjogot széles körben, hogy Hende Csaba elhíresült céllövöldés nyilatkozatában rántotta le a leplet fiatalkori önmagáról, miszerint már a pártállam idején sorban lőtte a búcsúban a négypálcás Samantha Fox-posztereket.

A figyelmes megfigyelő figyelmét nem kerülheti el, hogy lassan kezd összeállni a kép: a kormány a már így is végletesen kivéreztetett lakosságot sújtó újabb sarcokról kívánja elterelni pusztán a figyelmet ezzel az újabb panem et circensesszel. Korábbi ígéreteivel ellentétben nem lát más utat, mint az emberekkel történő megfizettetés nagyon is ortodox rutinmegoldását.

Mint azt már sorozatosan megszokhattuk, a kormány szisztematikusan háborút indított saját állampolgárai ellen. Az ad hoc ötletektől vezérelt adócunami nem véletlenül akkor pattant ki, amikor. A kormány ezzel pusztán a küszöbönálló államcsődről kívánja elterelni a figyelmet.

A hiteltelen kül-, bel-, gazdaság- és hintapolitika eredményeként elszigetelődött egykori bezzegország súlyos társadalmi és gazdasági válsága tovább mélyülhet külföldi segítség híján, miközben holland nyugdíjasok véreznek el az EU diktátumai miatt. De mindez csak merő figyelemelterelés, hiszen a háttérben folytatódik a jogállam obskúrus szétszerelése, hazahordása, pormentesítése, lakkozása, polírozása. Szívós munkával még megteremthetjük a lekicsinylés közhangulatát ügyes figyelemelterelésként, mert az elnökségre készülő Áder János szülővárosában rövidesen százezres horgászstadion és egy horgászakadémia alapkövét rakják le, és egy készülő törvénymódosítás szerint áfamentes lesz a csontkukac, a 40-esnél nem nagyobb pergetőorsók ára pedig leírható a sárgacsekk-adóból.

De mindez pusztán figyelemelterelés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.