Statuált példa

Másfél évet kapott, miközben több mint két és fél évet ült már előzetesben Hunvald György volt VII. kerületi MSZP-s polgármester. Ez számára egyelőre szabadulás, másfelől maga a jogi katasztrófa.

Az ügy bűnszervezetben elkövetett csalásnak és sikkasztásnak indult, s a végére maradt a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés. Az se szép, de nem kell miatta előzetesben ülni három évig. A kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke még rosszabbul járt. Bár a terhére rótt bűncselekményt igazából egyetlen ember – a feltételezett vesztegető – állítására alapozták, s a manipulált értékbecslés alapján eladott ingatlanok árát az igazságügyi szakértő többnyire reálisnak tartotta,mégis a nyakába varrtak nyolc és fél évet. Lehet, hogy megérdemelte, de lehet, hogy nem.

Ez mintha közömbös is lenne ahhoz képest, hogy példát kellett statuálni. A kormány bűnösöket akar, s előbb-utóbb talál. Hunvald – bár főbenjáró vétség nélkül – első fokon megvan, egykori VI. kerületi kollégája ellen szintén ingatlanpanamák gyanújával folyik az eljárás. A XI. kerület volt polgármestere – szintén szocialista – úgy tűnik, büntetés nélkül megúszta az éppen a választási kampány idején felhozott hasonló vádakat.

Jön viszont a Hagyó-ügy Kecskeméten, a honvédségi lakáseladások, a kémkedéssel vádolt volt titokminiszter. Szorgos kezek dolgoznak azon is, hogy az igazi nagyvadat, Gyurcsány Ferencet elejtsék végre. Akkor senki nem vonhatná kétségbe, hogy velejéig romlott az egész szocialista bagázs, csak soha vissza ne jöjjenek!

Ezt be kell bizonyítani, ha másként nem megy, unortodox módszerekkel. Egyes ügyek valóságosak, más esetekben mintha történt volna valami, ám az sem számít kivételesnek, hogy egészen valószínűtlen feltételezésekre alapozva hurcolnak meg valakit.

Lásd például a sukorói ingatlancserét, amely soha meg nem valósult terv maradt, mégis hatalmas kárról, a hivatali hatalmával bestiálisan viszszaélő kormányfőről beszélnek. Igazi abszurd: a titokminiszter meg a titkosszolgálat vezetői közösen kémkedtek volna egy máig ismeretlen idegen hatalom javára. A VI. kerület szocialista és liberális képviselői pedig üléseken leadott szavazataik miatt kollektíven ülnek majd a vádlottak padján. Ilyen se volt még.

Volt – és minden bizonnyal van – visszaélés bőven. De az is tény, hogy néhány éve folyamatosan keverik a politikát a büntetőjoggal. Ez utóbbi pedig egzakt szabályokat követ. Ha bűncselekmény történt, meg kell találni a bűnöst, vétkességét pedig kétséget kizáró módon kell bizonyítani. Az előző hatalommal összefüggésbe hozott ügyek közül ez eddig egyetlen esetben történt meg: Zuschlag János jogerős büntetését tölti.

Mások bűnözővé minősítésével viszont jó megvárni a bírói ítéletet. Még akkor is, ha az ügyészség szorgalmasan teszi, amit várnak tőle: próbál statuálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.