Bűnbak

Az Orbán-kormányt arról lehet megismerni, hogy semmiről sem tehet. Illetve csak arról, hogy minden remekül alakul, van új alaptörvény, médiaalkotmány, felsőoktatási keretszám, romaügyi konferencia az Azori-szigeteken, mindjárt lesznek járási hivatalok és ha semmi nem jön közbe, világverő futballválogatott is.

Minden egyébről valaki más tehet. A bankok, az IMF, az EU, az USA, a média, a nemzetközi baloldal, a liberálisok, a biciklisták, legújabban meg Andor László.

Az Európai Bizottság Magyarországot ért szankciójában semmilyen szerepet nem játszott, hogy a szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős magyar EU-biztos jelen volt-e vagy sem. Nem ő volt a téma előadója, formális szavazás sem volt, és akkor se történik semmi másként, ha tiltakozásul papírvágó késsel nyiszálja el a csuklóját. Kósa Lajos Fidesz-alelnök persze azonnal megállapította, hogy Andor méltatlan lett a tisztségére, a Jobbik meg erre is rálicitált: „hazaárulás” és „hűtlenség” miatt feljelenti a biztost.

Ha Brüsszelben eddig bárki kételkedett volna, tényleg súlyos-e a magyarországi helyzet, most itt a válasz: a biztos ellen véleménye, politikai tevékenysége miatt lejárató kampány indult, s elvben akár életfogytiglani börtönt érő vádakkal illetik. Az ilyesmi az egy húron pendülő „közép-” és szélsőjobb szerint nyilván a magabiztos kormányzás és a kiteljesedő demokrácia jele. Szerintünk meg a gyengeségé, a paranoiáé és a lassan mindenen eluralkodó politikai idiotizmusé. Hihetik, hogy az EU eminens tanulót buktat, de a leckét nem tanulták meg. Persze erről is más tehet, nyilván. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.