A Fidesz estéje

Senki nem mulasztotta el megjegyezni a Nem leszünk gyarmattal előálló százezres (belügyi akcentussal: közel négyszázezres) hűségséta után, hogy milyen öreg lett a Fidesz. A csípős nyelvű fiatalok a közösségi honlapokon Nem eszünk gyurmát! feliratra cserélték az EU-ellenes – egy EU-tagországban eléggé hülyén hangzó – tacepaót. S kegyetlen humorral szólták le az orbánizmust vallásos áhítattal óhajtó tömeget. Ami nem a leggálánsabb gesztus, de láttunk már ilyet. A Toldi estéje erről szól. Az öreg Toldi előrántja rozsdás kardját, fölmegy Budára, s legyőzi (ezúttal nem a cseh, hanem) az olasz bajnokot. De a nép, fájdalom, a kopottas szellemalakot szépen kiröhögi.

A békemenetet önfényezésre használó Fideszben is megérezhették, hogy a generációs ügyekkel valami nincs rendben. Megjelentek a megosztó oldalakon (hm, mennyire mást jelent ez a fiatalok nyelvén, mint az idősebbekén) a hatalom mellett menetelő tömeg akaratával egybehangzó vélemények. Csakhogy itt a százezres létszám valamivel nehezebben kalapálható össze.

A Mi vagyunk a kétharmad elnevezésű Fidesz-barát csoport – melynek tagjai lelkesen üdvözlik, hogy Nagy-Britannia és Csehország nemet mondott az európai pénzügyi mentőcsomagra – pár száz „tetsziket” hozott össze két hét alatt. Igaz, a bejegyzések zöme ugyanazt sulykolja, mint az Andrássy úton hömpölygő tömeg: milyen sokan vagyunk! A patetikus megszólalók azzal foglalkoznak, hogy ők másokkal szemben állnak (kikkel, na kikkel vajon?).

Ami az Andrássy úton meghökkentett, az az internet villámgyors világában mérhetetlenül nevetséges. Ez lesz különben a Fidesz veszte. A régi vágású élcsapat (Orbán, Kövér, Deutsch stb.) ugyanazért fogja elveszteni a hatalmat, amiért az MSZP. Nem találja a fiatalokhoz vezető utat. Az orbáni kommunikáció utálati szintje is azért emelkedik, mert a fiatal generációk nem értik az átideologizált közlésmódot. S ha valamit nem értenek, kiröhögik. Maradjon csak Schmitt az álomfő! Napról napra nő az utálattal vegyes össznépi hahota szintje. Tudjuk a Kádár-korszakból, hogy minél többet vihog a sanyargatott nép, annál biztosabb a bukás.

Orbán Viktor a Facebookot matyó mintás faliújságnak képzeli, a Jobbik nem. Hogy Vona pártja otthonosan mozog abban a zónában, ahová a Fidesz elfelejtett betörni, megint csak Orbánék pozícióit gyengíti. Ami persze egyáltalán nem jó a demokratáknak. De ettől még a tény tény: minden ötödik jobbikos legalább főiskolát végzett, s gyakorlott internethasználó. A szélsőjobbos párt – melynek hatóköre nőhet a fiatalok körében – azokkal a generációs pártkezdeményekkel találja magát szemben, amelyek most ízlelgetik a pártállam gyötrelmeit. Az LMP-döntés előrevetíti, hogy ennek a játéknak – legalábbis az ő elgondolásuk szerint – a DK vagy az MSZP már nem lesz része. Úgy gondolják róluk, hogy megöregedtek. Majdnem annyira, mint a Fidesz. A fiatalok ebben nem szoktak tévedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.