És itt is

Lehet, hogy van politikai szála is a Schmitt Pál kisdoktori dolgozata körül kialakult forgatagnak, s az is lehet, hogy vannak közjogi vagy akár büntetőjogi összetevői is.

Ennél azonban sokkal fontosabb most, hogy a szerencsétlen eset jócskán megviseli a tudományban dolgozók amúgy is halványodó társadalmi presztízsét.

Bár minden felmérés szerint a tudományos vívmányok jelentőségét az emberek általában elismerik, magát a munkát nehezen tudják értékelni. Különösen nehezen értik, hogy a színvonalat a tudományos közösség a publikációk alapján ítéli meg. Ahogyan a szakmai előmenetelt is ilyen-olyan dolgozatok, disszertációk sorozatán keresztül ismerik el.

Ha pedig ez a nemzetközileg többé-kevésbé elfogadott rendszer kap léket, fény derül egy érdemtelenül kapott diplomára, doktori vagy tudományos címre, plagizálás nyomán szerzett bármiféle tudományos „fokozatra”, az egész tudomány épülete, a tudományosság hitele inog meg a közvélemény előtt. Ahol pedig nem hisznek a kutatás társadalmat előrevivő erejében, ott egyre kevesebb pénz és megbecsülés jut erre, ami előbb-utóbb érezhetővé válik a társadalom gazdasági csúszásában, a fejlődés akadozásában.

Ezért elsődleges e kényelmetlen eset alapos és független vizsgálata. Ahogy a tudománynak nagy fontosságot tulajdonító Németországban történt. Ott az egyébként népszerű védelmi miniszter, Zu Guttenberg doktori disszertációjában találtak néhány oldalnyi forrás nélkül átvett szöveget. A miniszter idővel elismerte a hibáját, az egyetem visszavonta doktori címét, végül a politikus le is mondott. A tudomány becsülete ott jóval többet ér, mint egy miniszter esetleg alaptalan tekintélye. És itt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.