Európa ott, mi itt

Megszakadtak az előkészítő megbeszélések Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap, illetve az Európai Bizottság között az elővigyázatossági hitelről, az IMF-delegáció hazautazott Budapestről. Tegnap délben közölte ezt Olli Rehn szóvivője, hozzátéve a súlyos mondatot: a távozás az unió pénzügyi biztosának személyes döntése volt.

Nem virágzik a fantáziánk, ha úgy gondoljuk: a döntést aligha úgy hozta meg az egyébként jobbközép politikus, hogy arról ne tájékoztatta volna az EU vezetőit. Amadeu Altafaj Tardio szóvivő szerint a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal, amely az Európai Bizottság szerint sértheti a központi bank függetlenségét, az uniós alapszerződés 130-as cikkelyét. És amely törvénymódosítást tegnap reggel vetetett fel a kormányoldal a parlament napirendjére. „Sürgősen és időkeretben való tárgyalásra”, negligálva nemcsak a magyar ellenzéket, hanem az uniós végrehajtó testület kívánságát is, mely szerint szeretne további információkhoz jutni a tervezetről. Ezt nem kapta meg. A delegáció átíratta a repülőjegyét, épphogy megjött, már ment is.

A pénzügyi biztos konkrétan az Európai Bizottság véleményéről, az uniós alapszerződés konkrét cikkelyéről beszélt. Általában pedig a parlamenti demokrácia magyarországi állapotáról. Arról: – már nem az ő szavaival – miért pénzeljen a demokratikus világ egy autoriter, piacellenes politikai berendezkedést Európa közepén, az Európai Unió kebelén belül? Olyat, amely másfél év alatt gyakorlatilag felszámolta a parlamentarizmust, vétóval fenyegeti az uniót, de közben nála házal pénzért. Amúgy az IMF kezelhetné akár a legnagyobb jóindulattal Magyarországot, a keze meg van kötve, mert egy az unióval kötött megállapodás alapján nem is segíthet olyan európai országnak, amelynek jogrendje ellentétes az unió jogrendjével, az alapszerződéssel. És mind többen úgy látják, s figyelmeztetnek is rá mind gyakrabban, a Fidesz jogrendje – az igazságügy átszervezésétől a születő jegybanktörvényen keresztül a január 1-jén hatályba lépő alkotmányig –ilyen. Orbán gátlástalanul maga magát manőverezte és az országot ebbe a zsákutcába, amelynek a végén szakadék tátong.

A sokasodó, de hiábavaló figyelmeztetések után Európa minden jel szerint kezdi leírni Orbán Viktort és kurzusát, amelyre az uniótól eltérő okokból idegenül tekint Oroszország, Kína, de még az arab világ is, így nem akad, aki a „magyar utat” finanszírozza. Európa ugyanarra a felismerésre juthatott, mint Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a hétfői The New York Timesban: „a Fidesz a tekintélyuralmi rendszer felé halad... s félő, hogy tekintélyelvű uralom fog működni a demokrácia papírvékony máza alatt Európa szívében... amit a késve reagáló Európa még nagy nehezen megállíthat, mert ha nem, akkor azt kockáztatja, hogy mindent elveszít, amit képvisel”.

Az IMF küldöttsége tegnap elutazott. Mi maradtunk – lépésnyire a szakadéktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.