Haladéktalanul

Tessék! Itt a megcáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy a rendőrségnél nem létezik a kéz kezet mos gyakorlata.

A nyomozók nem tesznek különbséget rendőr és nem rendőr sértett között – a saját kollégáik sérelmére éppoly közömbös semmittevéssel reagálnak, mint bármelyik más állampolgár be- vagy feljelentésére. Nem, nem a Baranya megyei rendőr alezredes uzsorásként tengődő fiának az esetére gondolok, akit a múlt héten leplezett le a Hír TV Célpont című műsora, s akinek sértettjét két egymást követő napon olyan hatékonyan hallgatta ki négy nyomozó, hogy idegösszeroppanást kapott és kórházba került – előtte persze még visszavonta a feljelentését.

Fel sem vetődik az emberben, hogy az apuka kollégái merő szolidaritásból addig „kérdezgették” az alezredes úr fiának feljelentőjét, amíg azt nem érezte, amit jobb sorsra érdemes országokban a gyanúsítottnak se kellene éreznie, ha rendőrkézre került. Biztos nem volt semmiféle presszió.

Különben is, mint említettem, a rendőrségnél nem működik a kéz kezet mos gyakorlata. Még pénteken szolgáltatott erre megdönthetetlen bizonyítékot a Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye, miszerint az Országos Rendőr-főkapitányság döntése nyomán az iroda haladéktalanul megkezdte a nyomozást ismeretlen tettesek ellen, akik egy portálon rendőrök személyes adatait tették közzé.

A nyomozóiroda hagyományosan szűkszavúan és ködösen megfogalmazott közleménye arra utal, hogy a Kuruc. info internetes portál hajtóvadászatot hirdetett 2006 „szemkilövői” ellen. Ennek keretében pedig válogatás nélkül nyilvánosságra hozták a rendőrség szerintük legbrutálisabb egysége tagjainak névsorát, címmel, telefonszámmal, több esetben fényképpel, egyes rendőrök esetében a feleségük fényképével együtt. Azt írták a portálon, százezer forintot fizetnek a „nyomravezetőknek”, akik felismerik, azonosítják őket.

Felelősségre kell vonni azokat (rendőröket és nem rendőröket egyaránt), akik bűncselekményt követtek el bármikor, bárhol, bárki ellen. A felelősségre vonás azonban nem csaphat át embervadászatba. Nem véletlen, hogy a rendőrség is haladéktalanul lépett. Apróság, bár éppen ez bizonyítja, hogy az NNI nem részrehajló a Kuruc.infóra kitett kollégái javára, hogy a portál már két hete meghirdette a rendőrvadászatot. Persze érthető, kellett egy kis idő, amíg illetékes helyen eldöntötték, bűncselekmény-e a 2006-os „rossz rendőrök” személyes adatainak közzététele.

Nem habozott ennyit a rendőrség, amikor arról volt szó, hogy büntetni lehet a budapesti szmogriadót megszegő autósokat. Jog szerint ugyan még nem tehették volna, mégis már pénteken elkezdtek kasszírozni. Azonnal. Nem „haladéktalanul”, azaz két hét múltán, hanem azon nyomban. Persze érthető: itt a lé volt a tét. Ha sokat várnak, még kitisztul a levegő, és akkor nem lehet bírságolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.